Ιαπωνία: Εκφράζει την «ανησυχία» της για τις πυραυλικές δοκιμές της Ρωσίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τόκυο
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τόκυο

Η Ιαπωνία μετέφερε τις «ανησυχίες» της στη Μόσχα σχετικά με τις δοκιμές πυραύλων κρουζ που πραγματοποίησε η Ρωσία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Ο Χαγιάσι κάλεσε τη Μόσχα να «απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στη βορειοανατολική Ασία» και είπε ότι η Ιαπωνία «καταδικάζει σθεναρά» την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθώς «κλονίζει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης».

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Νομπούο Κίσι είπε ότι η Μόσχα «στοχεύει να επιδείξει τη δύναμή της στην περιοχή της Άπω Ανατολής» και τον «εκσυγχρονισμό της ναυτικής της δύναμης».

Χθες Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι δύο υποβρύχια του Στόλου του Ειρηνικού πραγματοποίησαν επιτυχώς δοκιμή πυραύλων κρουζ «Kalibr» από υποβρύχια θέση στα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Οι πύραυλοι κρουζ έπληξαν επιτυχώς έναν στόχο, είπε το υπουργείο, και πρόσθεσε ότι περισσότερα από 15 σκάφη του στόλου συμμετείχαν στην άσκηση.

Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν την ώρα που το αμερικανικό πολεμικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln», και τα πλοία που ρο συνοδεύουν, διεξάγουν ασκήσεις με την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η εξέλιξη έρχεται στον απόηχο της όξυνσης της αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις ιαπωνικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσία και την αποχώρηση της Μόσχας από τις συνομιλίες για τη συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...