Ιαπωνία: Εντοπίστηκε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Φαγητό δρόμου στο Ueno, Taitō, στην Ιαπωνία
Φώτο Αρχείου / Φαγητό δρόμου στο Ueno, Taitō, στην Ιαπωνία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Jérémy Stenuit @stenuitj Jérémy Stenuit @stenuitj

Ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού επιβεβαίωσε η Ιαπωνία, το οποίο εντοπίστηκε σε 91 κρούσματα στην περιοχή Κάντο στα ανατολικά της χώρας και σε δύο κρούσματα σε αεροδρόμια, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο σε δημοσιογράφους, το νέο στέλεχος «μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από τα συμβατικά στελέχη και, αν συνεχίσει να εξαπλώνεται εγχωρίως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων».

Ως εκ τούτου, η ιαπωνική κυβέρνηση αυξάνει την επιτήρηση έναντι παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού καθώς αυτά μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια, τα οποία άρχισε να διανέμει η Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα.

Το νέο στέλεχος δείχνει να προήλθε από το εξωτερικό, αλλά είναι διαφορετικό από τους άλλους τύπους του ιού που έχουν εντοπιστεί σποραδικά στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων. Αυτό φέρει την μετάλλαξη E484K στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, η οποία έχει βρεθεί σε άλλα παραλλαγμένα στελέχη, κάτι το οποίο μπορεί να υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει 151 κρούσματα των παραλλαγμένων στελεχών που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά περισσότερα από 400.000 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 7.194 θανάτους από την COVID-19.

Δείτε ακόμα...