Ιαπωνία: Επιθυμία για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για τις νότιες νήσους Κουρίλες

Yoshihide Suga

Τη λύπη του για το γεγονός πως η χώρα του δεν έχει φτάσει ακόμα σε μια συνθήκη ειρήνης και τη συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη με τη Ρωσία, όσον αφορά τα νησιά Κουρίλες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα.

«Η κατάσταση που, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 75 χρόνια [από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου], το πρόβλημα των Βόρειων Εδαφών δεν έχει επιλυθεί και δεν έχει συναφθεί ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας, είναι πολύ λυπηρή. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον [Ρώσο] Πρόεδρο [Βλαντίμιρ] Πούτιν και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης ειρηνευτικής συνθήκης», δήλωσε ο Σούγκα την Κυριακή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μίλησε στο ετήσιο εθνικό συνέδριο για την επιστροφή των λεγόμενων «Βόρειων Εδαφών», μια εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο Σούγκα δήλωσε πως, το γεγονός ότι το συνέδριο συνεχίζεται παρά την πανδημία «έχει βαθιά σημασία». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι συζήτησε την επανέναρξη ανταλλαγών χωρίς βίζα, η οποία σταμάτησε εν μέσω της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης του Σεπτεμβρίου με τον Πούτιν.

Η Ιαπωνία διεκδικεί τα νησιά Ιτουρύπ, Κουνασίρ, Σικοτάν και Χαμπομάι στην αλυσίδα την νησιών Κουρίλες της Ρωσίας, τα οποία αναφέρονται από την Ιαπωνία ως «Βόρεια Εδάφη» (η Ρωσία τα ονομάζει ως Νότιες Κουρίλες). Η Ρωσία από την πλευρά της επιμένει ότι η κυριαρχία της στα νησιά, που έγιναν μέρος της ΕΣΣΔ μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αδιαμφισβήτητη.

Τον Ιανουάριο, ο Σούγκα δήλωσε πως, η Ιαπωνία θα καταβάλει προσπάθειες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της εδαφικής διαμάχης και της υπογραφής ειρηνευτικής συνθήκης.

Πηγή: sputnik.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...