Ιαπωνία: Συμμετοχή στο έργο παραγωγής πετρελαίου και αερίου «Σαχαλίν-1»

Εγκαταστάσεις Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην περιοχή De- Kastri στη νήσο Σαχάλι της Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό
Φώτο Αρχείου / Εγκαταστάσεις Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην περιοχή De- Kastri στη νήσο Σαχάλι της Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό / Πηγή: SAHALI 1

Η Ιαπωνία αποφάσισε να διατηρήσει την ιαπωνική συμμετοχή στο έργο παραγωγής πετρελαίου και αερίου «Σαχαλίν-1», το οποίο πέρασε πλέον στη ρωσική δικαιοδοσία, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές.

Η απόφαση ελήφθη «προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας και των σταθερών προμηθειών πετρελαίου», ανέφερε η εφημερίδα.

Το «Σαχαλίν-1» είναι ένα «αδελφό» έργο του «Σαχαλίν 2», στο οποίο η Ιαπωνία έχει επίσης αποφασίσει να διατηρήσει τη συμμετοχή της.

Αν και η Ιαπωνία δεν εισάγει προς το παρόν πετρέλαιο από το Σαχαλίν-1 , η κοινοπραξία Sodeco της Ιαπωνίας έχει 30% στο έργο Sakhalin-1. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την εταιρεία μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των μελών της, ανέφερε η Nikkei.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για την ίδρυση ενός νέου ρωσικού φορέα εκμετάλλευσης του έργου. Οι ξένοι συμμετέχοντες στο έργο πρέπει να υποβάλουν ειδοποιήσεις στη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με την συμφωνία τους να αναλάβουν μερίδιο μετοχών στο κεφάλαιο του Σαχαλίν-1, αντίστοιχο με το προηγούμενο.

(Πηγή: TASS)

Δείτε ακόμα...