Ηχηρή απειλή Μόσχας αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ: «Η γη θα καίγεται και το τσιμέντο θα λιώνει»

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες – μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, επισήμανε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, ενώ απείλησε ότι αν με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, τότε θα δει «τη γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει».

Αντίστοιχα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και τόνισε ότι αυτές οι φιλοδοξίες καθιστούν αναγκαίο για τη Μόσχα να διεξάγει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου θα καταλήξει να «σκλαβώσει την ΕΕ», θα «δέσουν τις χώρες της ΕΕ σε έναν κόμπο, να μην αποκαταστήσουν ποτέ την οικονομική τους ανάπτυξη», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη και στη δέσμευση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ορισμένες διατάξεις που αναφέρονται στο σύμφωνο, ειδικά αυτές που αφορούν τις προμήθειες όπλων, εφαρμόζονται ήδη «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», καθώς «παραδίδονται ασταμάτητα όπλα στην Ουκρανία», ενώ «η οικονομική βοήθεια που διοχετεύεται στην Ουκρανία είναι πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία», συνέχισε.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του «Reuters», που επικαλείται τρία άτομα που βρίσκονται κοντά στη ρωσική ηγεσία, αναφέρει ότι ο επικεφαλής απεσταλμένος του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία, Ντμ. Κόζακ, είχε συνάψει αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή προσωρινή συμφωνία με το Κίεβο, η οποία θα ικανοποιούσε το αίτημα της Ρωσίας να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, αλλά ο Ρώσος ηγέτης την απέρριψε και συνέχισε τη στρατιωτική εκστρατεία. Αλλη πηγή ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έγινε στον Πούτιν λίγο πριν την ρωσική εισβολή.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ διέψευσε το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «απολύτως ανακριβείς πληροφορίες».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...