Με συνθήματα κατά της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και απαιτώντας «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» ο λαός της χώρας, εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές και μαθητές τίμησαν την 51η επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή τους στις πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία
Πολύ μεγάλη ήταν η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και πέρασε μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας τα συνθήματα «Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή – έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».
Νωρίτερα, οι στρατευμένοι κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας την 51η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό.
Αλεξανδρούπολη – Καβάλα: Πλήθος κόσμου απαίτησε την απεμπλοκή της χώρας από των πολέμων τα σφαγεία
Στην Καβάλα, στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο, χαιρετισμό απηύθυναν οι Κατερίνα Μαντοπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας-Θάσου, η Ξένια Ντάλλη, πρόεδρος του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας και ο Τάκης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας. Έκαναν λόγο για το ιστορικό νήμα που συνδέει την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τους αγώνες του σήμερα. Αγώνες για το ψωμί και την ζωή των εργαζομένων, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους άδικους πολέμους, κόντρα στην πολιτική που στο επίκεντρο έχει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Κώστα Δρακάκη, πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού.
Στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση τιμής του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε η Ξένια Μπίου πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΔΠΘ. Την κεντρική ομιλία εκ μέρους των εργατικών σωματείων πραγματοποίησε η Σωτηρία Δευτεραίου μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «51 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, οι εργαζόμενοι εμπνεόμαστε και τιμούμε τους αγώνες του λαού μας,τιμάμε όλους όσους φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη χούντα. Οι θυσίες τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε εργαζόμενο και νέο».
Βόλος: Ακούστηκε δυνατά πως «ο Βόλος είναι λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»
Στο Βόλο, η συγκέντρωση έγινε στο Θόλο του Πανεπιστημίου. Χαιρετίζοντας εκ μέρους των εργατικών σωματείων, ο Δημήτρης Μαριετάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων ομιλία έκανε ο Κώστας Τσιούμας, αντιπρόεδρος του ΦΣ Μηχανολόγων Μηχανικών.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στο στρατόπεδο Γεωργούλα, που οι Αμερικανοί το χαρακτηρίζουν «Logistics Support Area Volos» και κατά περιόδους διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε μια σειρά από ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «ο Βόλος λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», καταγγέλοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι η πόλη του Βόλου έχει μετατραπεί σε προγεφύρωμα για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα σε βάρος άλλων λαών, καθιστώντας τη χώρα θύτη και τον λαό της στόχο αντιποίνων.
Λάρισα: Αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αντήχησαν στη μαζική διαδήλωση
Η μαζική συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων της πόλης έστειλε μήνυμα εναντίωσης και ανυποχώρητης πάλης απέναντι στα αιματοβαμμένα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών που καθιστούν τον λαό της περιοχής πιθανό στόχο αντιποίνων.
Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια και άλλοι φορείς απαίτησαν να απεμπλακεί εδώ και τώρα η χώρα από το πολεμικό σφαγείο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία. Παράλληλα ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα και τη ζωή τους για τα κέρδη των λίγων. Έτσι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης έχοντας για οδηγό της δράσης τους το σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία – Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία».
Ιωάννινα: Χιλιάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τους δρόμους στη μαχητική διαδήλωση
Χιλιάδες Γιαννιώτες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης τιμώντας την 51η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το 1973.
Με παλμό και ψυχή, η νέα γενιά μπήκε μπροστά σε μία μαχητική διαδήλωση που με τη μαζικότητά της απέδειξε ότι τα μηνύματα του Νοέμβρη είναι ζωντανά και επίκαιρα.
Επικεφαλής της πορείας τέθηκε το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έγραφε «Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία – Παιδεία. Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία. Εξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ».
Με το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» οι χιλιάδες των διαδηλωτών απαίτησαν έξω από την 8η ταξιαρχία Ηπείρου την απεμπλοκή της Ελλάδας από του πολέμου τα σφαγεία. Αντίστοιχα η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων έστειλε το δικό της μήνυμα γράφοντας στο πανό της «Στη σύγκρουση με τη δικτατορία του κεφαλαίου γινόμαστε πιο δυνατοί. Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».
Στην Καλαμάτα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μάρτη και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας ο Χρήστος Κουτσουρούπας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Άρης Κομπότης, γραμματέας του κλαδικού συνδικάτου Γάλατος – Ποτών – Τροφίμων και ο Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του κλαδικού σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην πορεία συμμετείχαν νέοι στρατευμένοι.
Στο Ναύπλιο η συγκέντρωση για την επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου έγινε στην Πλατεία Καποδίστρια, ύστερα από κάλεσμα Σωματείων, λαϊκών φορέων και φοιτητικών συλλόγων. Πριν την πορεία στους δρόμους της πόλης, πραγματοποιήθηκε μουσικό αφιέρωμα στο στα τραγούδια του Πολυτεχνείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Αργολίδας.
Στη Σπάρτη, η συγκέντρωση διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, σωματεία και φορείς της πόλης. Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απεύθυνε ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικοθεραπείας, Δημήτρης Γονατάς. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη Λιβαδειά, η συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΕΚ Κώστας Κολιούσης, η Λιάνα Καραβασίλη, γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς, η Νικολίνα Φάσσα, μέλος του γραφείου περιοχής της ΚΝΕ, ο Αλέκος Καρκάνας, πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και η Αστέρω Χουσιάδα, πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών.