Ιδρυση κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Λευκορωσία επιδιώκει η Μόσχα

Slavic Brotherhood, Τακτική άσκηση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Σερβίας
Φώτο Αρχείου / Πηγή: russian army

«Παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις στη Δύση για περαιτέρω προμήθεια της Ουκρανίας με ολοένα και πιο σοβαρά και επιθετικά όπλα» και «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε περαιτέρω προσπάθεια να μετατραπεί η Ουκρανία σε ακόμη πιο μεγάλη απειλή για την ασφάλειά μας» και για να «προστατευτεί» ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Ουκρανίας, επισήμανε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, με διάταγμα που εκδόθηκε χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανέθεσε στους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών να διαπραγματευτούν με τη Λευκορωσία την ίδρυση κοινών κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Η Λευκορωσία, εκτός από το ότι παραχώρησε έδαφος για να γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρσι τον Φλεβάρη, εντείνει την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες εκπαιδεύονται και αναπτύσσονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Στα μέσα Οκτώβρη το Μινσκ και η Μόσχα είχαν ανακοινώσει την ίδρυση κοινής στρατιωτικής δύναμης.

Οι δύο χώρες διεξάγουν σε μόνιμη βάση ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ενισχύοντας τακτικά τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο λευκορωσικός στρατός θα μπορεί να εξαπολύσει και αυτός επίθεση στην Ουκρανία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...