Ιερουσαλήμ: Επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας σε τέμενος

Φωτό αρχείου

Δεκάδες ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ νωρίς σήμερα το πρωί και επιτέθηκαν σε πιστούς που προσεύχονταν, προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς, ανέφεραν γιατροί και μάρτυρες.

Μάρτυρες είπαν ότι η αστυνομία έκανε έφοδο στο συγκρότημα του τζαμιού, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από αυτούς ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, συμμετείχαν στις πρώτες πρωινές προσευχές, όπως συμβαίνει κάθε μέρα από την έναρξη του Ραμαζανιού πριν από δύο εβδομάδες, προκαλώντας πανικό στους ανθρώπους που έτρεξαν αναζητώντας ασφάλεια από τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας, τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και τα δακρυγόνα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι υπήρξαν δεκάδες τραυματισμούς και μετέφερε περισσότερους από 60 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους χτυπήθηκαν στο πάνω μέρος του σώματος, σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ περιορίζει τον αριθμό των πιστών από τη Δυτική Όχθη που επιδιώκουν να φτάσουν στο τέμενος Αλ Ακσά, επιτρέποντας την είσοδο στην Ιερουσαλήμ σε γυναίκες όλων των ηλικιών και μόνο άνδρες άνω των 50 ετών. Οι περισσότεροι από τους πιστούς προέρχονται από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και από αραβικές πόλεις εντός του Ισραήλ.

Η Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα, που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ο τομέας μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και παλαιστινίων διαδηλωτών.

Δείτε ακόμα...