Ηλεία – Αχαΐα: Κινητοποιήσεις πυρόπληκτων και αγροτών σε Πύργο και Αίγιο

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11πμ, με αφετηρία τον Κόμβο Αγίου Γεωργίου, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών, μετρούν πάνω από δύο μήνες ανύπαρκτης ουσιαστικής στήριξής τους από την Κυβέρνηση την Περιφέρεια και τις τοπικές Αρχές, την ώρα που η κατάσταση δυσκολεύει λόγω όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, όπως της ακρίβειας σειράς λαϊκών αγαθών και του ρεύματος, αλλά και άλλων ζητημάτων όπως της μηδενικής τιμής πώλησης της σταφίδας από τους παραγωγούς, που σε πολλές περιπτώσεις οι καλλιέργειες τους χτυπήθηκαν και από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα, ζουν με την αγωνία πιθανών κατολισθήσεων και πλημμυρών στα χωριά τους, που δοκιμάζονται από την αλλαγή του καιρού και τις πρώτες βροχοπτώσεις, με τους κινδύνους για νέες ζημιές να είναι υπαρκτοί, στα πυρόπληκτα αλλά και σε άλλα σημεία του νομού, όπως αποδείχθηκε και τις τελευταίες ημέρες.

Όλοι στον αγώνα, να διεκδικήσουμε το βιός μας”, τονίζει στο κάλεσμά της η ΟΑΣΗ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: “Έχει περάσει τόσος καιρός (6 μήνες από τον παγετό και 2 από τις πυρκαγιές) και δεν έχουμε δει καμία βοήθεια από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τώρα ξεκίνησαν να στέλνουν τα πορίσματα για τον πάγο τα οποία είναι πραγματική κοροϊδία. Τους πυρόπληκτους μας έχουν αφήσει για το μέλλον αν φυσικά καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι να αποφασίσει ο ΕΛΓΑ να μας δώσει τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε. Μας λένε για μια μικρή προκαταβολή στο φυτικό κεφάλαιο το Νοέμβρη, για το ζωικό που καταστράφηκε από 2022 και για τις εγκαταστάσεις έχει ο θεός. Την ίδια στιγμή βλέπουμε τον «μαύρο χρυσό» (σ.σ. τη σταφίδα) της Ηλείας να μετατρέπεται σε άνθρακα”.

Για την πραγματοποίηση του σημερινού συλλαλητηρίου, προηγήθηκαν περιοδείες στα χωριά, με τελευταίες στην Αλφειούσα και την Κορυφή, ενώ η ΟΑΣ καλεί τους αγρότες να κινητοποιηθούν με τα τρακτέρ τους.

Της συγκέντρωσης στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, θα ακολουθήσει πορεία στον Πύργο και παράσταση στην Περιφερειακή Ενότητα του νομού.

Δείτε ακόμα...