Ηλεία: Με μαχητικό συλλαλητήριο, πυρόπληκτοι και αγρότες διεκδίκησαν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους

Με μαχητικό συλλαλητήριο, πυρόπληκτοι και αγρότες στην Ηλεία διεκδίκησαν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους

Μαχητικό συλλαλητήριο των πυρόπληκτων και των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, στο κτίριο της  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, το πρωί της Τρίτης. Διεκδίκησαν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα. 

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων Ηλείας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, με σύνθημα «Για να παραμείνουμε στα χωριά μας, για να δώσουμε για ακόμα μια φορά τη μάχη να σώσουμε τα χωριά μας, τις οικογένειές μας, το βιος μας».

Οι πυρόπληκτοι, πολλοί από αυτούς παραγωγοί σταφίδας και άλλων προϊόντων, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταγραφή και τις αποζημιώσεις που έχουν λάβει για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι έχουν περάσει έξι μήνες από τον παγετό και τρεις από τις πυρκαγιές, δεν τους έχει δοθεί καμία βοήθεια ενώ ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μόνο τις ζημιές στις εγκαταστάσεις, τις οποίες μάλιστα δεν αποζημιώνει εάν δεν έχουν όλοι άδειες.

Εκκρεμούν ακόμα οι καταγραφές του ΕΛΓΑ στις καλλιέργειες -κυρίως- με ελιές και αμπέλια, διαδικασία που μπορεί να φτάσει μέχρι και την άνοιξη, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, διάστημα στο οποίο μένουν ακάλυπτες και χωρίς εισόδημα εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες. 

Οι αγρότες καταγγέλλουν ακόμα  την πολιτική της κυβέρνησης που δεν στηρίζει την παραγωγή της σταφίδας με το κόστος να έχει ανέβει στα ύψη και το προϊόν να μένει στα αζήτητα ενώ σοβαρό πλήγμα έχουν υποστεί κι άλλα προϊόντα της περιοχής, όπως πορτοκάλια, καρπούζι, πατάτες κ.ά. 

Στον αέρα παραμένουν και οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, είτε για να στεγάσουν είτε για να ταΐσουν τα ζώα τους, καθώς παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την παράδοση ζωοτροφών.

Κινητοποίηση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου και μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου και συνεχίστηκε με μηχανοκίνητη πορεία προς το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Εκεί, κάτω από την πίεση και την απαίτηση των συγκεντρωμένων, ο αντιπεριφειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος κατέβηκε να τους συναντήσει. 

Τα αιτήματα των συγκεντρωμένων έθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης στον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος παραδέχθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, στην καταγραφή των ζημιών, αλλά και στην κάλυψη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές, δηλώνοντας όμως αναρμόδιος (δείτε κάτω βίντεο). 

Στο πλευρό των πυρόπληκτων και αγροτών βρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι από την ΕΔΟΠ ΔΕΗ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου, την Ομάδα Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) Πύργου, τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πύργου. Ακόμα στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα των χωριών που κάηκαν το καλοκαίρι, Καυκανιά, Χελιδόνι και Νεμούτα, καθώς και πολλοί παραγωγοί από το μεγάλο σταφιδοχώρι της περιοχής, την Αλφειούσα. 

Στον αγώνα και οι μαθητές

Την απαίτηση να στηριχθούν οι πληγείσες λαϊκές οικογένειες εξέφρασαν και οι μαθητές του Πύργου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου. Στο σύντομο χαιρετισμό της, η μαθήτρια Αγγελική Ανδρικοπούλου από τη Συντονιστική, επισήμανε ότι πολλές λαϊκές και αγροτικές οικογένειες έχασαν το μοναδικό εισόδημα που είχαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ κατήγγειλε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Συνέχιση του αγώνα

Οι συγκεντρωμένοι, πυρόπληκτοι και αγρότες, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού το Σάββατο 30 Οκτώβρη στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου με την Ρίτα Αντωνοπούλου. 

Επίσης, προετοιμάζονται πυρετωδώς με καθημερινές εξορμήσεις και συσκέψεις στα χωριά για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα, από κοινού με τις Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...