Ηλεκτρικό Ρεύμα: Αυξήσεις έως και 62% στα «πράσινα» τιμολόγια!

Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ (ΓΙΑΝΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Μέχρι και 62% αυξημένα είναι τα «πράσινα» τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβρη, μιας και οι εταιρείες Ενέργειας ανακοίνωσαν χτες την τιμολογιακή τους πολιτική.

Είναι ενδεικτικό ότι το φθηνότερο «πράσινο» τιμολόγιο του Δεκεμβρίου κινείται πιο ψηλά από το ακριβότερο αντίστοιχο του Νοεμβρίου. Οπως αναμενόταν, το ηλεκτροσόκ για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι μεγάλο, αφού θα συνεχίσουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για το ρεύμα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Ετσι ο λαός συνεχίζει να πληρώνει τις επιπτώσεις της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και βέβαια του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για τον Δεκέμβριο ξεκινούν από 15,5 λεπτά και φτάνουν μέχρι τα 19,95 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των καταναλωτών παραμένει στα «πράσινα» τιμολόγια, μιας και η κυβέρνηση, όταν ξεκινούσε το σύστημα με τα χρωματιστά τιμολόγια, διαβεβαίωνε ότι τα «πράσινα» θα είναι φτηνά. Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές δεν είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διακύμανση των τιμών και άρα να αλλάζουν τιμολόγια κάθε τρεις και λίγο. Ετσι, έχουν παραμείνει στα «πράσινα» τιμολόγια, στα οποία είχαν μεταφερθεί αυτόματα (εάν δεν είχαν επιλέξει κάποιο άλλο) με την έναρξη ισχύος του μέτρου.

Αυτό που αναμένεται πλέον για να οριστικοποιηθεί το πόσο ακριβά θα πληρώσουν τα νοικοκυριά το ρεύμα, είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις που θα γίνουν στις 6 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις (που έτσι κι αλλιώς είναι ζεστό χρήμα για τους ομίλους της Ενέργειας), η τιμή δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Είναι προφανές ότι τα ηλεκτροσόκ που παθαίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς διαδέχονται το ένα το άλλο. Και αυτό ανεξάρτητα μάλιστα από το ποσοστό με το οποίο συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ, οι οποίες διαφημίζεται ότι παράγουν τάχα φτηνότερο ρεύμα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «απελευθέρωσης», η Ενέργεια – εμπόρευμα είναι χρηματιστηριακό προϊόν, όπου στη διαμόρφωση των τιμών επιδρούν πολλοί παράγοντες (οικονομικοί, γεωπολιτικοί), με τον λογαριασμό να καταλήγει πάντα στον λαό. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ενεργειακοί όμιλοι (παραγωγοί ή/και πάροχοι), που απογειώνουν τα κέρδη τους, αλλά και οι ΑΠΕτζήδες, που έχουν εξασφαλίσει εγγυημένες τιμές από «ειδικούς λογαριασμούς» τους οποίους πληρώνουν από την τσέπη τους τα νοικοκυριά, είτε η «πράσινη» Ενέργεια καταλήξει στο δίκτυο είτε όχι. Σε αυτή τη λογική αναμένονται και οι όποιες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», που εκτός των άλλων απαξιώνει εγχώριες, φτηνές πηγές Ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, για να ανοίγει «επενδυτικός χώρος» στα κεφάλαια της «πράσινης» Ενέργειας.

Οι νέες τιμές – φωτιά

Αναλυτικά τα «πράσινα» τιμολόγια και οι αυξήσεις σε σχέση με τον Νοέμβριο έχουν ως εξής:

– Η ΔΕΗ προχώρησε σε έκπτωση 68% τον Δεκέμβριο στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο (Γ1), με αποτέλεσμα να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στη χονδρική. Ως αποτέλεσμα, η χρέωση (μετά την έκπτωση) διαμορφώνεται σε 15,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Η χρέωση είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η χρέωση της επιχείρησης ήταν 14,08 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

– Η «Protergia» («Metlen») ανακοίνωσε αυξημένα τιμολόγια κατά 7%. Από τα 14,9 στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

– Ο «ΗΡΩΝ» ανακοίνωσε 16,984 λεπτά ανά κιλοβατώρα με καταγράφοντας αύξηση 24%.

– Η «Elpedison» ανακοίνωσε 15,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακό, για τις πρώτες 100 kWh μηνιαίας κατανάλωσης. Από την 101η κιλοβατώρα, η τιμή είναι 19,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν ήταν 14,87 λεπτά.

– Η «Φυσικό Αέριο» ανακοίνωσε στα 16,899 λεπτά ανά kWh στο «Ρεύμα Οικιακό», με 15% σε σχέση με τη χρέωση Νοεμβρίου.

– Αύξηση κατά 24% καταγράφεται στη χρέωση στο ειδικό τιμολόγιο της «NRG», στα 18,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

– Στα 18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η χρέωση στο ειδικό τιμολόγιο της «Ελίν», τιμή αυξημένη κατά 62% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

– Αύξηση 21% καταγράφεται στη χρέωση του ειδικού τιμολογίου της «ZeniΘ», η οποία για τον Νοέμβριο είναι 16,514 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

– Η χρέωση της «Volton» είναι 19,93 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με αύξηση κατά 31%.

Αντίστοιχα, τα επαγγελματικά τιμολόγια για τον Δεκέμβριο ξεκινούν από 15,8 λεπτά και φτάνουν μέχρι τα 32 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...