Ημερίδα «Μνημεία και μουσεία αγώνων του λαού» – Παρουσιάστηκε ο νέος ιστότοπος mnimia.kke.gr

Ημερίδα με θέμα, «Μνημεία και Μουσεία Αγώνων του Λαού» που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αίιθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Παρουσιάστηκε ο νέος ιστότοπος mnimia.kke.gr, ο οποίος βρίσκεται «στον αέρα», με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του Κόμματος από όλη την Ελλάδα.

Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διάσωση μνημείων, ιστορικών τόπων μέσα από τη δημιουργία μουσείων, άλλων μνημείων σε όλη την Ελλάδα, όπου δείχνει όλη την ιστορική πορεία του εργατικού – λαϊκού κινήματος κυρίως στον 20ο αιώνα. Και η πάλη του ΚΚΕ είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας, της ιστορίας του ελληνικού λαού, όπου σε πέτρινα χρόνια αγωνιστές δοκιμάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν. Και σε αυτούς τους ιστορικούς τόπους δόθηκαν μάχες από χιλιάδες αγωνιστές του ελληνικού λαού.

Αυτή η ιστορική μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή, να μεταδίδεται στις νέες γενιές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν, να χαράξουμε το μέλλον, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα σαν λαός, σαν κοινωνία».

Στην ημερίδα μίλησαν:

– Ο Τάσος Αντωνίου, μέλος της ομάδας που επιμελήθηκε τον ιστότοπο mnimia.kke.gr: «Παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου mnimia.kke.gr και των εικονικών περιηγήσεων σε ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του ΚΚΕ».

– Η Κέλλυ Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψ. διδάκτορας ΑΠΘ, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορική μνήμη και ο ρόλος των μνημείων και των μουσείων».

– Η Δέσποινα Τσιρώνη, αρχιτέκτονας μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η διαδικασία παραγωγής μνημείων και μουσείων».

– Ο Άρης Σαραφιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ιμπεριαλιστική Μνημοκτονία και η Υλική Ανάκτηση της Ιστορίας από το ΚΚΕ – Τοπόσημα, Γλυπτά, Ανασκαφές των Αγώνων και η Σημασία τους Σήμερα».

– Η Εύα Μελά, ζωγράφος-χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος του ΔΣ του EETE: «Η συμβολή των εικαστικών στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μνήμης».

– Ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ, μέλος του Τμήματος Ιστορίας και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ζωντανή μνήμη. Μνημεία και μουσεία τιμής και γνώσης».

Από τις ομιλίες αναδείχθηκε μια ιδιαίτερη πλευρά της δράσης του ΚΚΕ, αυτής των Μνημείων και Μουσείων που δημιουργήθηκαν από το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα για να τιμηθεί την Ιστορία των ταξικών αγώνων του, για να κρατήσουν τη μνήμη άσβεστη σε μια περίοδο όπου επιχειρείται ξεδιάντροπα το ξαναγράψιμο της ιστορίας, για να συνδεθεί ακόμα πιο στέρεα το χθες με το σήμερα και το αύριο.

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του ιστότοπου που καταγράφει, συγκεντρώνει και παρουσιάζει Μουσεία και Μνημεία που έχει στήσει το ΚΚΕ απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλαδα τιμώντας μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Μέσα από τον ιστότοπο, mnimia.kke.gr, την ψηφιακή αποτύπωση, τις εικονικές τρισδιάστατες επιχειρήσεις δίνονται νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, καθώς ο καθένας που θα επισκεφθεί αυτή τη νέα σελίδα, βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν…

Η δημιουργία και λειτουργία του ιστότοπου είναι μια συλλογική δουλεία, όπως ανάφερε και Τ. Αντωνίου στην ομιλία του. «Έγινε από μια σειρά επιτροπές και τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Την Επιτροπή μουσείων και μνημείων, τα τμήματα Ιστορίας και Προπαγάνδας, το Ιστορικό Αρχείο, την Υπηρεσία Στήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων. Ειδική συνεισφορά είχε ο σύντροφος Ηλίας Διαμαντάκος, φωτογράφος, που ανέλαβε το σύνολο των εικονικών περιηγήσεων. Ολοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την ιστοσελίδα, πήραμε την σκυτάλη από τους εκατοντάδες εργατοτεχνίτες κι επιστήμονες, τους εικαστικούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν για να έχουμε τα μνημεία και τα μουσεία μας. Πολλοί είναι και σήμερα μαζί μας. Τους ευχαριστούμε», είπε.

Όπως σημείωσε και ο Φ. Παρής, «τα μνημεία και μουσεία αναδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς και τις βαθιές ρίζες του του ΚΚΕ στον ελληνικό λαό. Καλούμε τις χιλιάδες νέες και νέους, να γνωρίσουν τα μνημεία, τα μουσεία, τους τόπου αγώνων του λαού. Να εμπνευστούν από αυτά. Καλούμε τους νέους ιστορικούς να γνωρίσουν την πάλη του λαού – την κινητήρια δύναμη της ιστορίας προς τα εμπρός. Γιατί είναι η μεγάλη ιστορία με δημιουργό το λαό, “που γονατίζει μόνο μπροστά στους νεκρούς του”».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...