Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 03/06/2022

Ρωσικά στρατεύματα και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - Ιούνης 2022
Φώτο Αρχείου / Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία – Ιούνης 2022

Εκατοστή (100η) μέρα σήμερα (03/06/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

100η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Παρασκευή 3 Ιούνη 2022

Ρώσοι στρατιώτες στο κτιριο των δυνάμεων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Σεβεροντονέτσκ
Ρώσοι στρατιώτες στο κτιριο των δυνάμεων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Σεβεροντονέτσκ

Με την παραδοχή του Βολόντιμιρ Ζελένσκι ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέχουν το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας ξεκίνησε η 100η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Συνεχίζεται η ρωσική επιχείρηση κατάληψης του Σεβεροντονέτσκ και οι μάχες σε ολόκληρο το μέτωπο του Ντονμπάς.
  • Στην Νότια Ουκρανία μάχες σημειώνονται στην περιοχή του Mykolaiv στην Χερσώνα.
  • Πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές κατά την διάρκεια της νύχτας.
  • Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να παρέχει διέλευση στα ουκρανικά πλοία με σιτηρά.
  • Οι φιλορωσικές αρχές της Ζαπορίζια «κρατικοποιούν» περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας.
  • Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
  • Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας απαγόρευσε τη μετάδοση ρωσικών εκπομπών σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη να παρέχει διέλευση στα ουκρανικά πλοία με σιτηρά

Εμπορικό λιμάνι της Ουκρανίας την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Ρωσίας - Μάης 2022
Φώτο Αρχείου / Εμπορικό λιμάνι της Ουκρανίας την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Ρωσίας – Μάης 2022

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της διασφάλισης της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, αρκεί η Ουκρανία να αποναρκοθετήσει τα λιμάνια και τα παράκτια ύδατά της. 

Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τη διαμόρφωση από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον ΟΗΕ και την Τουρκία ενός οδικού χάρτη για τις εξαγωγές σιτηρών και μια συνάντηση για αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες, ο Νεμπένζια δήλωσε πως «εάν [η Ουκρανία] το κάνει αυτό [καθαρίσει τις νάρκες στην υδάτινη περιοχή], το έχουμε πει επανειλημμένα, και προτού αρχίσει να συζητείται το θέμα, τότε έχουμε έναν διάδρομο που το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι έτοιμο να παράσχει για να εξασφαλίσει την ασφαλή απόσυρση των πλοίων».

«Είμαστε υπεύθυνοι για τις εξαγωγές μας. Όσο για τους Ουκρανούς, ας καθαρίσουν πρώτα τα λιμάνια τους. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε έναν ασφαλή διάδρομο. (…) Αυτές οι νάρκες είναι δικές τους, όχι δικές μας», είπε ο διπλωμάτης.

(Πηγή: TASS)


Ζαπορίζια: Οι φιλορωσικές αρχές «κρατικοποιούν» περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Η φιλορωσική διοίκηση στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει υπό τον έλεγχό της κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εταιρείες στρατηγικής σημασίας, εδάφη και φυσικούς πόρους που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος.

«Η απελευθερωμένη περιοχή της Ζαπορίζια κρατικοποιεί τις ιδιοκτησίες του ουκρανικού κράτους. Το εν λόγω διάταγμα υπέγραψε ο επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της περιοχής» ανέφερε μέσω του Telegram ένα από τα μέλη αυτής της διοίκησης, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ.

Η Ρωσία κατέλαβε την επαρχία της Χερσώνας τον Μάρτιο και ελέγχει ορισμένα τμήματα της επαρχίας Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, που επικαλούνται τον Αντρέι Τροφίμοφ, τον αναπληρωτή διοικητή της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι, υπέγραψε το διάταγμα για την κρατικοποίηση των ιδιοκτησιών που ανήκαν στην Ουκρανία μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Τροφίμοφ είπε ότι το μέτρο αυτό αφορά «οικόπεδα, φυσικούς πόρους, υποδομές των στρατηγικών τομέων της οικονομίας». Δεν διευκρίνισε αν σε αυτές τις υποδομές περιλαμβάνεται και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...