Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 04/06/2022

Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό – Απρίλιος 2022

Εκατοστή πρώτη (101η) μέρα σήμερα (04/06/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

101η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Σάββατο 4 Ιούνη 2022

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν στρατηγικής σημασίας θέσεις στο Ντονμπάς, συνεχίζοντας την αργή αλλά σταθερή προέλασή τους καθώς οι συγκρούσεις εισέρχονται στην 101η ημέρα τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ως εξής:

  • Οι ρωσικές μονάδες ενισχύονται καθώς προσεγγίζουν το Σλόβιανσκ για να επαναλάβουν μια την επίθεσή προς την πόλη.
  • Στο κοντινό Σεβεροντόνετσκ, οι μάχες συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν τον έλεγχο τους σε περιοχές της πόλης.
  • Στην πόλη είχαμε χθες τον τραυματισμό δύο δημοσιογράφων του Reuters και τον θάνατο του ρωσόφωνου οδηγού τους.
  • Παρά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την Παρασκευή, είπε ότι οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τη χώρα τους εδώ και 100 ημέρες και ότι «η νίκη θα είναι δική μας».
  • Από την άλλη, βλέποντας την προοπτική της ρωσικής επικράτησης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκινούν εκ νέου να μιλούν για την ανάγκη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.
  • Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να μιλήσουμε «για το πώς θα αποτρέψουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...