Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 22η Μέρα – Συνεχής ενημέρωση

Ερείπια πολυκατοικίας στην Ουκρανία από βομβαρδισμό - Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Ερείπια πολυκατοικίας στην Ουκρανία από βομβαρδισμό – Μάρτιος 2022

Εικοστή δεύτερη (22η) μέρα σήμερα (17/03/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητας». Η συνεχής ενημέρωση από το ALT.GR είναι σε εξέλιξη όλο το 24ωρο.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

22η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Σύνοδος Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες / Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Σύνοδος Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες / Μάρτιος 2022

14:42 – Σήμερα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Ουκρανιας-Ρωσίας, δηλώνει το Κρεμλίνο

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία αργότερα σήμερα Πέμπτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη για αδιάλειπτες συνομιλίες με τη Ρωσία.

Πηγή: TASS


Αλεξανδρούπολη: Ορμητήριο των ΗΠΑ για τους επόμενους 5 μήνες

Το οχηματαγωγό Liberty Passion, που ναυλώνεται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για μεταφορά πολεμικού υλικού
Φώτο Αρχείου / Το οχηματαγωγό Liberty Passion, που ναυλώνεται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για μεταφορά πολεμικού υλικού

Τη συμμετοχή και επισήμως, από προχτές και για τους επόμενους 5 μήνες, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve 2022», ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού του (ΟΛΑ), την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται και επίσημα σε ορμητήριο των ΗΠΑ για τους επόμενους 5 μήνες

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι Αμερικανοί, από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», μια μετακίνηση που αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που επιταχύνονται στη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το φόντο, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΛΑ, ο ακριτικός λιμένας θα υποστηρίξει την 9η, κατά σειρά, κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF).

Το οχηματαγωγό «Hartland Point» σήμερα

Το Οχηματαγωγό Hartland Point στην Τουρκία, που ναυλώνεται από τις Βρετανικές και Αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις για μεταφορά πολεμικού υλικού
Φώτο Αρχείου / Το Οχηματαγωγό Hartland Point στην Τουρκία, που ναυλώνεται από τις Βρετανικές και Αμερικάνικες Ένοπλες Δυνάμεις για μεταφορά πολεμικού υλικού

Έτσι, σήμερα το πρωί το βρετανικό οχηματαγωγό «Hartland Point» αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μεταφέροντας ΝΑΤΟικό εξοπλισμό από το λιμάνι του Σαουθάμπτον. Επίσης, το Σάββατο αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη και το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Passion». Αναμένεται να ξεφορτώσει τεθωρακισμένα και στρατιωτικό υλικό, τα οποία ακολούθως, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής «εναλλαγής» δυνάμεων, θα προωθηθούν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία.

Πετροχώρι: Πεδίο βολής που ασκούνται… οι ΗΠΑ

κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης
Φώτο Αρχείου – 14/9/2020 με 18/9/2020, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης / Πηγή: Eurokinissi

Εξάλλου, έως αύριο, Παρασκευή, διεξάγεται η άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22 / THRACIAN COOPERATION-22» στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, η οποία περιλαμβάνει συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων, μία ακόμα άσκηση πολέμου με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στον Εβρο προβλέπει την προάσπιση της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η πολυδιαφημισμένη «Σούδα του Βορρά» καθίσταται στόχος, όπως και κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας που αποτελεί πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τη βούλα της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας.


11:10 – Ένοπλες Δυνάμεις Ουκρανίας: Βομβάρδισαν οικισμούς στο Λουγκάνσκ

Ουκρανικό πυροβολικό βομβαρδίζει το Ντομπάς (Λουγκάνσκ - Ντονιέσκ)
Φώτο Αρχείου / Ουκρανικό πυροβολικό βομβαρδίζει το Ντομπάς (Λουγκάνσκ – Ντονιέσκ)

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν οικισμούς στην αυτοανακηρυγμένη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» (ΛΔΛ) έξι φορές κατά τη διάρκεια της περασμένης ημέρας, δήλωσε την Πέμπτη η αποστολή της «ΛΔΛ» στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συνεργασίας, ενός φορέα που δημιουργήθηκε με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ με σκοπό την καταγραφή των εχθροπραξιών.

«Αναφέρθηκαν έξι βομβαρδισμοί σε τέσσερις οικισμούς στη δημοκρατία», έγραψε η αποστολή στο κανάλι της στο Telegram. Σύμφωνα με την αποστολή, μια κατοικία καταστράφηκε και μια ακόμη υπέστη ζημιές στον οικισμό Γκολουμπόφσκογε.

Επιπλέον, μια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε εκτός λειτουργίας αφήνοντας περισσότερους από 770 σπίτια χωρίς ρεύμα.

(Πηγή: TASS)

10:13 – Κίεβο: Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν

Διαμερίσματα πολυκατοικίας καίγονται από βομβαρδισμό στο Κίεβο
Φώτο Αρχείου / Διαμερίσματα πολυκατοικίας καίγονται από βομβαρδισμό στο Κίεβο / Πηγή: TWITTER

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


09:54 – Ζελένσκι: Απελευθερώνει ποινικούς – Σύλληψη και ξυλοδαρμός δύο νεολαίων κομμουνιστών

Τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε πως θα απελευθερώσει ποινικούς που έχουν εμπειρία σε μάχες, προκειμένου να πάρουν μέρος στον πόλεμο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι γι’ αυτόν ήταν «μια δύσκολη ηθικά απόφαση, όμως αναγκαία για την άμυνα της χώρας».

Δεν πέρασαν λίγες μέρες και η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε στην απαράδεκτη και αναίτια σύλληψη, στον ξυλοδαρμό και την κράτηση δύο νεολαίων κομμουνιστών, στελεχών της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στη χώρα, με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία του 2014.

Αφίσα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για τα δύο στελέχη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ και Μιχαήλο Κονονόβιτς που συνελήφθησαν από την Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας - Μάρτιος 2022
Αφίσα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για τα δύο στελέχη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ και Μιχαήλο Κονονόβιτς που συνελήφθησαν από την Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας – Μάρτιος 2022

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η αστική τάξη θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στους ανταγωνιστές της, σε ειρήνη και πόλεμο. Την ίδια ώρα, όμως, δεν παύει ποτέ να ξεχωρίζει τον βασικό αντίπαλο που βρίσκεται μέσα στην ίδια τη χώρα: Τον λαό που αγωνίζεται και την πρωτοπόρα ιδεολογία και δράση των κομμουνιστών. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την ώρα που περισσεύουν τα προσχήματα περί υπεράσπισης της δημοκρατίας από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ή περί «αποναζιστικοποίησης» από τη Ρωσία, τόσο δυναμώνει ο αντικομμουνισμός και στα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.


9:35 – Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Τελευταίες εξελίξεις

Στην 22η μέρα εισέρχεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Φόβοι για εκατόμβη νεκρών εκφράζονται μετά την ισχυρότατη έκρηξη που έπληξε χθες το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου της Μαριούπολης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχαν καταφύγει εκατοντάδες κόσμου. Κιέβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έπληξε το κτίριο.
  • Στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε χθες ο Ζελένσκι, ζητώντας τη βοήθεια. Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει 800 εκατ. δολάρια επιπλέον οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και στη συνέχεια νέα παράδοση όπλων.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «εγκληματία πολέμου» τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας που μίλησε για «απαράδεκτη και ασυγχώρητη» δήλωση.
  • Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης ανταλλάχθηκε με Ρώσους αιχμαλώτους.
  • Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν χθες εκτάκτως, βάζοντας στο επίκεντρο την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.
  • Και όλα αυτά ενώ χθες υπήρχε έντονη ειδησεογραφία σχετικά με ενδεχόμενη διπλωματική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε μιλήσει για ελπίδες για συμφωνία, ενώ οι το φως της δημοσιότητας είδε και προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία».

03:55 – Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης ανταλλάχθηκε με Ρώσους αιχμαλώτους

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Παρασκευή, απελευθερώθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Β. Ζελένσκι στην Ουκρανική τηλεόραση, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης ανταλλάχθηκε με επτά αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες, που όπως ισχυρίστηκε έχουν γεννηθεί το 2002 και το 2003.

«Ο “Βάνια” είναι ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του, συμπλήρωσε ο Τιμοσένκο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ukrinform», «Reuters»)


02:20 – Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητά από την Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - Ολλανδία
Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – Ολλανδία / Πηγή: CIJ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, με 13 ψήφους υπέρ και 2 κατά έδωσε χτες εντολή στη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές, σε μια προκαταρκτική απόφαση μετά την προσφυγή του Κιέβου. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου θεωρούνται δεσμευτικές, παρότι το ίδιο άμεσα δεν διαθέτει μέσα για να τις επιβάλει. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σε συνδυασμό με την όλη συζήτηση περί εγκλημάτων πολέμου, μπορούν να αξιοποιηθούν ως νομιμοποιητικό πρόσχημα επέμβασης σε περίπτωση γενικότερης ανάφλεξης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου.

(Με πληροφορίες από: BBC, «Interfax»)


01:57 – Νέα παράδοση όπλων στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν

Αποβίβαση στρατιωτικού υλικού στο αεροδρόμιο Μπορισπίλ έξω από το Κίεβο στην Ουκρανία που στάλθηκε από τις ΗΠΑ στις 25/01/2022
Φώτο Αρχείου / Αποβίβαση στρατιωτικού υλικού στο αεροδρόμιο Μπορισπίλ έξω από το Κίεβο στην Ουκρανία που στάλθηκε από τις ΗΠΑ στις 25/01/2022

Χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 800 εκατ. δολαρίων – ανεβάζοντας το ποσό που έχει αναγγελθεί την τελευταία βδομάδα στο 1 δισ. – ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η νέα «βοήθεια» εντάσσεται στις προβλέψεις του νόμου που υπέγραψε προχτές ο Μπάιντεν, με συνολική δαπάνη 13,6 δισ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον, «για να αντιμετωπιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ο «αντίκτυπος στις γειτονικές χώρες», καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξοπλισμούς των ΗΠΑ στην Ουκρανία και σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

«Μετά το αίτημα» του Ουκρανού Προέδρου «βοηθάμε την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα και μεγαλύτερης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», παραδίδοντας 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο ίδιος ο Β. Ζελένσκι, μιλώντας χτες στο Κογκρέσο, ζήτησε από τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εναλλακτικά να την προμηθεύσουν με «S-300», άλλα συστήματα αεράμυνας και πολεμικά αεροσκάφη.

Η Ουκρανία ζητάει μεταξύ άλλων αντιαεροπορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των «S-300», ρουκέτες και εκτοξευτές «Stinger», αντιαρματικά όπλα, αεροπλάνα, τεθωρακισμένα οχήματα, drones και ελικόπτερα, ενώ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι αποστολές αποτελούν «νόμιμο στόχο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Το θέμα της χορήγησης πυραύλων «S-300» θα τεθεί στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν στη Σλοβακία.

Η Σλοβακία συμφώνησε αρχικά να παράσχει στην Ουκρανία σύστημα αεράμυνας, σύμφωνα με πηγές του CNN, αλλά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν την αντικατάσταση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας και η μεταφορά ακόμα δεν είναι εξασφαλισμένη. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει δημόσια ότι στέλνουν πυραύλους «Patriot» στη Σλοβακία, αλλά η ενσωμάτωση ενός νέου, πολύπλοκου συστήματος αεράμυνας στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και η εκπαίδευση των δυνάμεών της για τη χρήση του μπορεί να πάρουν χρόνο.

Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν για το ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Χτες ο ηγέτης τους στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, κάλεσε τον Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία «πιο αποτελεσματικές δυνατότητες αεράμυνας μεγαλύτερου βεληνεκούς», π.χ. μαχητικά αεροσκάφη από γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει κι άλλο την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να χρησιμοποιήσει τις αρχές εγγύησης δανείων, για να «σκληρύνει την άμυνα συμμάχων και εταίρων πρώτης γραμμής».

Η Βρετανία προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους «Starstreak», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας. «Αν δεν εξασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα χάσει στην Ουκρανία, μετά πιθανότατα θα θέλει να προχωρήσει πιο πέρα. Πρέπει να τον σταματήσουμε πάση θυσία», σημείωσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, ισχυριζόμενη πως «στέλνουμε τώρα αντιαεροπορικά όπλα, γιατί δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να προχωρήσει αλλού».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Reuters», BBC)


00:10 – Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσα από ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή» αναζητεί η Άγκυρα

Οι Υπουργοί εξωτερικών Τουρκία και Ρωσίας, Μ. Τσαβούσογλου και Σ. Λαβρόφ - 16/03/2022
Φώτο Αρχείου / Οι Υπουργοί εξωτερικών Τουρκία και Ρωσίας, Μ. Τσαβούσογλου και Σ. Λαβρόφ – 16/03/2022

«Η ουκρανική κρίση αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα στη δική μας ατζέντα», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Μόσχα, όπου συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του. Σήμερα, Πέμπτη, ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στο Κίεβο, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να υπηρετήσει την επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, μέσα από το εντεινόμενο παζάρι αφενός με τις δύο εμπόλεμες χώρες, αφετέρου με τους εταίρους της Αγκυρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικώνανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να μπει τέλος (…) οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές και η ειρήνη δεν έχει χαμένους», ενώ σημείωσε ότι «η απόφασή μας σχετικά με τη Σύμβαση του Μοντρέ μένει ίδια. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσα προβλέπει». Εξέφρασε δε χαρά επειδή «μάθαμε για την απόφαση της Ρωσίας δύο πλοία να μη διασχίσουν τα Στενά», χωρίς να διευκρινίσει πότε λήφθηκε τέτοια απόφαση.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφέρει ότι «ως χώρα με καλούς δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία, η Τουρκία συνέχισε τον ρόλο της ως τίμιου διαμεσολαβητή, παρ’ όλες τις δυσκολίες».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησε με τον Λαβρόφ και για τη διμερή συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος τομέων, ενώ εξέφρασε την προσδοκία να αξιοποιηθεί και η εμπειρία της διμερούς συνεργασίας στη Συρία.

Από τη πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Αγκυρα υιοθετεί μια «πολύ ισορροπημένη» στάση. «Δεν είναι μυστικό ότι οι θέσεις μας για το θέμα της Ουκρανίας είναι διαφορετικές, αλλά εκτιμούμε και σεβόμαστε τη στάση της Τουρκίας», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Καλωσόρισε δε την επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν να μη συμμετάσχει στις κυρώσεις που η Δύση επέβαλε στη Ρωσία.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, γύρω από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, τον Νότιο Καύκασο κ.λπ.

Δήλωσε επίσης ότι Μόσχα και Αγκυρα θα συνεχίσουν τις προετοιμασίες για τη φετινή 9η Συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με τη συμμετοχή και των δύο Προέδρων, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν. Η φετινή συνάντηση θα γίνει στην Τουρκία.

Τέλος, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu (NPP), που κατασκευάζεται στην Τουρκία με τη βοήθεια της Ρωσίας, σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, μέχρι την 100ή επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε χθες την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Τουρκία για τη δέσμευσή της στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και για τις προσπάθειές της να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτήν την ώρα ανάγκης», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε ότι η Άγκυρα καταβάλλει «εντατικές» διπλωματικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o Ζελένσκι ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Ερντογάν για τη «σημαντική υποστήριξη» που του προσφέρει. «Είχα συνομιλίες με έναν φίλο της Ουκρανίας, τον πρόεδρο Ερντογάν», έγραψε, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε «η πρόοδος του αγώνα του λαού εναντίον της συνεχιζόμενης επίθεσης” αλλά και “τρόποι για να ενισχυθεί ο ειρηνικός διάλογος».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...