Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 27η Μέρα

Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Μάρτιος 2022 / πηγή: TWITTER

Εικοστή έβδομη (27η) μέρα σήμερα (22/03/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

27η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Αφίσα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για τα δύο στελέχη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ και Μιχαήλο Κονονόβιτς που συνελήφθησαν από την Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας - Μάρτιος 2022
Αφίσα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για τα δύο στελέχη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ και Μιχαήλο Κονονόβιτς που συνελήφθησαν από την Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας – Μάρτιος 2022

07:58 – Σειρήνες ηχούν σε πολλές πόλεις

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους. Πρόσθεσε ότι ένα ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε στην περιοχή Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Η Μαριούπολη, όπου κάποτε ζούσαν περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι, έχει «γίνει στάχτη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς νέες εικόνες δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να σκάβουν γύρω από τη πόλη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν πυρκαγιές από στρατιωτικές επιθέσεις και αυξανόμενες πλημμύρες από τον ποταμό Irpin. Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν επίσης θέσεις του ρωσικού πυροβολικού δυτικά της αεροπορικής βάσης Antonov που ελέγχεται από τη Ρωσία βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν την πόλη Μακάριβ, κοντά στο Κίεβο. Σύμφωνα με την τελευταία του ενημέρωση, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λέει ότι τα στρατεύματά του απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα έξω από την πόλη, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται ότι απέλασε βίαια Ουκρανούς στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ είπε ότι η Ρωσία λειτουργεί μόνο σημεία ελέγχου «για να αποφύγει επιχειρήσεις εκτροπής» από τον ουκρανικό στρατό και για να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να «επιθεωρήσουν προσεκτικά τα μηχανοκίνητα οχήματα που κατευθύνονται σε ασφαλείς περιοχές». «Ο ρωσικός στρατός δεν δημιουργεί κανένα εμπόδιο στον ειρηνικό πληθυσμό, αλλά τον βοηθά να παραμείνει ζωντανός, παρέχοντας τρόφιμα και φάρμακα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου αναμένεται να συζητηθεί σχέδιο απόφασης με το οποίο θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας.

(Πηγή:CNN – BBC – ΑΠΕ – ΜΠΕ – dpa)


04:39 – Κομσομόλσκαγια Πράβντα: Δημοσιεύει εξαιρετικά βαρύ απολογισμό ρωσικών απωλειών και κατόπιν τον διαγράφει

Η ρωσική εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», πλέον ένα κλασσικό αστικό ΜΜΕ, με επιχειρηματίες ιδιοκτήτες, με διαπλοκή με το αστικό πολιτικό σύστημα της Ρωσίας και με όλα τα «παρελκόμενα» ενός αστικού ΜΜΕ, δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή, για μερικές ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού, προτού τον διαγράψει.

Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείτο το υπουργείο Άμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου.

Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα.

Ωστόσο το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για χακάρισμα του λογαριασμού της.

Εάν ο αριθμός που δημοσιεύτηκε είναι ακριβής, σημαίνει ότι οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά βαριές, ακόμη περισσότερο διότι τις υπέστη μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)


03:35 – Πρόεδρος των ΗΠΑ: Ισχυρίζεται ότι η Μόσχα εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων

Το «χαρτί» της χρήσης χημικών όπλων ρίχνει στο τραπέζι η Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να ισχυρίζεται ότι η Μόσχα «εξετάζει» το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων.

Ο Τζο Μπαίντεν ισχυρίστηκε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε ουκρανούς εθνικιστές πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)


02:04 – Πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το Μπρεντ – Στα 112 δολάρια η τιμή του αμερικανικού αργού

Το πετρέλαιο Μπρέντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μάη, έκλεισε σήμερα με ισχυρή άνοδο, στα 115,62 δολάρια το βαρέλι (+7,12% σε σύγκριση με την Παρασκευή), στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα ημέρες, λόγω κυρίως της ανησυχίας για ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το αμερικανικό αργό (WTI), παράδοσης Απρίλη, κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 7,08% και έκλεισε στα 112,12 δολάρια το βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά που η τιμή του WTI ξεπερνά τα 110 δολάρια εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)


00:59 – Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ζητά «οποιασδήποτε μορφής» συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιαςσυνάντησης, «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax.

«Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)


00:30 – Αμερικανικό Πεντάγωνο: Θα συμβάλει στην συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...