Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 34η Μέρα

Στρατεύματα Ρωσίας κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή στην Ουκρανία - Φλεβάρης - Μάρτης 2022
Φώτο Αρχείου / Στρατεύματα Ρωσίας κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή στην Ουκρανία – Φλεβάρης – Μάρτης 2022

Τριακοστή τέταρτη (34η) μέρα σήμερα (29/03/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

34η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο Ουκρανούς στρατιώτες που κατηγορούνται ότι βασάνιζαν αιχμαλώτους

Την σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις, δύο Ουκρανών στρατιωτικών που εμφανίζονται σε βίντεο να βασανίζουν Ρώσους αιχμαλώτους, ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, μέλος της Κρατικής Δούμας. Σύμφωνα με τον Σαμάνοφ, ο οποίος είναι πρώην διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, οι συλληφθέντες κατά την ανάκριση αυτοαποκαλούνταν οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας «Metalist» του Χαρκόβου.


Ο Πούτιν ζητά να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα στη Μαριούπολη για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.


Η «αποκλιμάκωση» σε Κίεβο και Τσερνίχιβ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός δηλώνει ο Ρώσος διαπραγματευτής

Η σταδιακή στρατιωτική αποκλιμάκωση προς τις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνίχιβ «δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός», ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Κίεβο που πρέπει να λάβουν αποφάσεις, επομένως δεν θέλουμε να εκθέσουμε αυτήν την πόλη σε πρόσθετους κινδύνους», είπε Μεντίνσκι, μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για μαζική κυβερνοεπίθεση εναντίον της

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ηγούνται μιας μαζικής εκστρατείας «κυβερνοεπίθεσης» με εκατοντάδες χιλιάδες κακόβουλες επιθέσεις κάθε μέρα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στόχος των κυβερνοεπιθέσεων ήταν μέσα ενημέρωσης, ζωτικής σημασίας υποδομές και συστήματα υποστήριξης ζωής, υποστηρίζοντας ότι η άνευ προηγουμένου κλίμακας επίθεση δείχνει τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και χάκερ που ενεργούν για λογαριασμό δυτικών που χρηματοδοτούνται από το Κίεβο. «Οι πηγές των κυβερνοεπιθέσεων θα εντοπιστούν και οι δράστες αναπόφευκτα θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους σύμφωνα με το νόμο», αναφέρεται στη ρωσική ανακοίνωση.


Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της ΕΕ

Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Τσεχία ανακοίνωσαν σήμερα ότι απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες.


Καθεστώς ουδετερότητας προτείνει το Κίεβο – Η Μόσχα ανακοίνωσε «περιορισμό» των επιχειρήσεων

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» τη στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν επίσης οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα είναι παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.


Α. Μπέρμποκ: «Σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο

«Πλήρη εθνική απομάκρυνση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση» προανήγγειλε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και έκανε λόγο για «σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε από την πλευρά του ότι «θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι η ενεργειακή πολιτική ήταν πάντα και πολιτική ασφάλειας».

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα την Ενεργειακή Μετάβαση, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά «δραματικά σαφές» το πόσο αναγκαία είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγορεί τους Ουκρανούς εθνικιστές για τον βομβαρδισμό πολιτικών υποδομών

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο PBS ότι ο ρωσικός στρατός δεν βομβαρδίζει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Τότε ποιος καταστρέφει την υποδομή, την πολιτική υποδομή της Μαριούπολης, για παράδειγμα; Τα ναζιστικά τάγματα μέσα στη Μαριούπολη, σκοτώνουν αυτούς που θα ήθελαν να δραπετεύσουν από την πόλη. Και αυτά τα ναζιστικά τάγματα, χρησιμοποιούν τα διαμερίσματα ως καταφύγιο για τον οπλισμό τους, για τα τανκς τους, για τους ελεύθερους σκοπευτές τους. Αυτό προκαλεί αμοιβαίο πυρ. Άρα, δεν είναι ο Ρωσικός στρατός που το κάνει αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.


Η Ρωσία έθεσε ζήτημα βασανιστηρίων σε αιχμάλωτους πολέμου

Το πρώτο θέμα που έθεσε η Μόσχα στην αντιπροσωπεία της Ουκρανίας, σύμφωνα με το BBC ήταν η κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων, με αφορμή ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει και ισχυρίζονται ότι δείχνει τα βασανιστήρια Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.


Ερντογάν: “Είναι στο χέρι των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία”

Είναι στο χέρι των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας που βρίσκονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ως οικοδεσπότης των διαπραγματεύσεων, χαρακτήρισε πολύτιμους φίλους τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και έσπευσε να πει ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες ανοίξουν το δρόμο για συνάντηση των δύο ηγετών (Πούτιν-Ζελένσκι), η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να την φιλοξενήσει.


Στην 34η ημέρα του εισέρχεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πάλι πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
  • Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ζήτησε χθες την πλήρη εκκένωση όλων των κατοίκων, και πρόσθεσε ότι η πόλη είχε τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
  • Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται θα διεξαχθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
  • Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς υπέστη συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στις αρχές του μήνα, ανέφεραν πληροφορίες.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι με τα σχόλιά του ότι ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία εξέφραζε γνώμη, όχι αλλαγή πολιτικής.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...