Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 38η Μέρα

Βομβαρδισμένο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο αρχείου / Βομβαρδισμένο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, Ουκρανία – Μάρτιος 2022

Τριακοστή όγδοη (38η) μέρα σήμερα (2/4/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

38η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Σάββατο 2 Απριλίου 2022


Η ουκρανική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει κόμματα που θεωρεί «φιλορωσικά»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για την απαγόρευση κομμάτων που η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί ότι έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε νωρίτερα την αναστολή με απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την περίοδο του στρατιωτικού νόμου της δραστηριότητας ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης που φέρεται να συνδέονται με τη Ρωσία.


Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία, σύμφωνα ισχυρισμούς τοπικού αξιωματούχου

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.


Οι τελευταίες εξελίξεις έως τις 08:00 το πρωί:

  • Για πυραυλική επίθεση κοντά στην Οδησσό έκαναν λόγο οι ουκρανικές αρχές
  • Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως αναχαίτισε πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό
  • Εξοπλισμό για πιθανή ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
  • Για πιθανές προκλήσεις της Γεωργίας στο μέλλον, κάνει λόγο η Νότια Οσετία
  • Θα συνεχίσουν να μην συμμετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας η Μολδαβία και η Ουγγαρία
  • Με 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας θα χορηγήσουν την Ουκρανία οι ΗΠΑ
  • Αντιεροπορικούς πυραύλους στην Λιθουανία μετέφεραν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...