Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία: Δύο σημαντικές «πολιτικές» ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας

Από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία – Μάρτιος 2022

Σε ποια ακριβώς φάση βρισκόμαστε τώρα, όμως, το δείχνει πολύ καλά το στίγμα της ίδιας της επικαιρότητας. Διαλύει κάθε είδους ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, ότι η περίοδος που ξεκίνησε με έναν εμβληματικό τρόπο στις 24 Φλεβάρη, με τη ρωσική εισβολή, όχι μόνο δεν «κλείνει τόσο εύκολα», αλλά έχει μεγάλο βάθος. Και βέβαια η αναζήτηση δεν πρέπει να γίνεται στον επιχειρησιακό τομέα, λες και είμαστε όλοι στρατιωτικοί αναλυτές, για να κρίνουμε πόσο έπρεπε ή δεν έπρεπε να μετακινηθούν τα ρωσικά στρατεύματα, αν αποσύρονται από εκεί και συγκεντρώνονται αλλού, αν έχουν ή δεν έχουν εφεδρείες και άλλα, χρήσιμα μεν για αναλύσεις αλλά πολλές φορές αποπροσανατολιστικά για να κατανοηθεί η ουσία των γεγονότων!

Φτάνει το βλέμμα να στραφεί με προσοχή …όχι στις πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά στην πολιτική! Ποιες είναι οι πιο σημαντικές ειδήσεις της πολιτικής των τελευταίων ημερών;

Στο Τουντσί της ανατολικής Κίνας, την Τετάρτη που μας πέρασε, στο περιθώριο της 3ης συνάντησης των ΥΠΕΞ των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν, συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και ο ομόλογός του της Κίνας, Γουάνγκ Γι. Τα όσα ειπώθηκαν στις επίσημες ανακοινώσεις είναι χαρακτηριστικά. Ο Λαβρόφ σημείωσε τα εξής:

«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος αυτού του σταδίου η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη»!

Ο δε Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι σημείωσε ότι «οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας έχουν αντέξει το νέο τεστ μιας διεθνούς κατάστασης που αλλάζει, διατήρησαν τη σωστή κατεύθυνση στην πρόοδό τους και έδειξαν επίμονη δυναμική ανάπτυξης».

Ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, είπε ότι «η σινορωσική συνεργασία δεν έχει όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια».

Οι δηλώσεις αυτές θέτουν το ζήτημα ότι Ρωσία και Κίνα, ανοιχτά και σταθερά, συνεργάζονται με έναν κοινό στόχο: Την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα! Δηλαδή την ανοιχτή αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους! Οτι το σοβαρό στάδιο στις διεθνείς σχέσεις, που προφανώς σηματοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει ως τέλος μια νέα παγκόσμια τάξη!

Μια τέτοιου μεγέθους αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση, η οποία κατά μία έννοια έχει ξεκινήσει από την Ουκρανία.

Ενα άλλο γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η απόφαση της Ρωσίας για πώληση φυσικού αερίου σε ρούβλια. Η κίνηση αυτή, πέρα από «απάντηση» στις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει ΕΕ – ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους ίδιους τους Ρώσους έχει και μια βαθύτερη στόχευση: Εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό αμφισβήτησης του δολαρίου και του ευρώ ως διεθνών συναλλαγματικών! Ενα σχέδιο που Ρωσία και Κίνα ομολογούν ανοιχτά ότι επιδιώκουν, μαζί με άλλες χώρες της Ασίας και όχι μόνο.

Εχουμε λοιπόν δύο «πολιτικές» ειδήσεις, όμως με καθαρά πολεμικό – συγκρουσιακό χαρακτήρα, που επιβεβαιώνουν ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση.

Και έχουμε βεβαίως και μια απάντηση από την απέναντι πλευρά. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, γγ του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της «συμμαχίας» τόνισε με έμφαση: «Εχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή στην παγκόσμια ασφάλεια, όπου οι αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αμφισβητούν ανοιχτά τις βασικές αρχές για την ασφάλειά μας και επιδιώκουν να ξαναγράψουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη από την οποία εξαρτώνται η ειρήνη και η ευημερία μας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...