Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 46η Μέρα

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο αρχείου / Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία – Μάρτιος 2022

Σαρακοστή έκτη (46η) μέρα σήμερα (10/4/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

46η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο, Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο, Ουκρανία – Μάρτιος 2022 (Πηγή: Ουκρανική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης)

Οι τελευταίες εξελίξεις της 46ης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, με τον Ρωσικό στρατό να επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στην κατάληψη του Ντονέσκ.
  • Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι στην Μαριούπολη έχουν αποκλειστεί Ευρωπαίοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό του Ουκρανικού στρατού και του Τάγματος Αζόφ.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι επανέλαβε την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.
  • Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες ενάντια στη Ρωσία από το ευρωατλαντικό μπλοκ. Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η «συμμαχία» επεξεργάζεται σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά της σύνορα «για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας ».
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον , συναντήθηκε στην Ουκρανία με τον Ζελένσκι και δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...