Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 9η Μέρα – Συνεχής ενημέρωση

Κέντρο πόλης της Ουκρανίας μετα απο βομβαρδισμό - Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία - Φλεβάρης 2022
Φώτο Αρχείου / Κέντρο πόλης της Ουκρανίας μετα απο βομβαρδισμό – Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – Φλεβάρης 2022

Ένατη ημέρα σήμερα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, αφού οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητας».

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”. Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


9η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ) το 1984
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ) το 1984

17:38 – ΟΗΕ: Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων ξεπέρασε το 1,2 εκατομμύριο

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.


15:36 – Πούτιν: Η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το σχέδιο. Ολοι οι στόχοι που είχαν τεθεί έχουν επιτευχθεί», υποστήριξε, μία βδομάδα αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία από βορρά, ανατολή και νότο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν θέλησε να αντικρούσει δηλώσεις από δυτικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών ότι η ρωσική εκστρατεία έχει βαλτώσει εξαιτίας προβλημάτων εφοδιασμού, λαθών τακτικής και της απροσδόκητα σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών.


14:58 – Ρωσία: Αναδιατάξεις στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλίων

Αναδιατάξεις στους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλίων φέρνουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλαν η Δύση και η σύμμαχοί της κατά της Μόσχας.


14:43 – Για συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών ουκρανικών δυνάμεων και των φασιστών «Αζόφ», μιλούν ρωσικά ΜΜΕ

Ουκρανικά στρατεύματα έβαλαν κατά του αρχηγείου του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20 μέλη του τάγματος να σκοτωθούν, σύμφωνα με ανάρτηση της Πολιτοφυλακής της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκή Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», στον ιστοτόπο Telegram.


12:36 – Βομβαρδίζονται Μαριούπολη – Κίεβο – Χάρκοβο – Εκκενώνεται η Οδησσός

Κύριο μέτωπο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι η Μαριούπολη, η οποία παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά δέχεται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις. Το Κίεβο και το Χάρκοβο επίσης βομβαρδίζονται. Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να εκκενώνεται η Οδησσός.

Εκκένωση της Οδησσού - Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία - 04/03/2022

11:10 – Διώρυγα του Παναμά: Απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει η διέλευση στα ρωσικά πλοία

Όπως μεταδίδει η RIA Novosti, η Διοίκηση της Διώρυγας του Παναμά (ACP) απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσει η διέλευση στα ρωσικά πλοία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

10:51 – Αντόνιο Γκουτέρες: Σοκαρισμένος από τις πολυάριθμες αναφορές για ρατσισμό διακρίσεις και παρενόχληση

«Σοκαρισμένος» για τον ρατσισμό που υφίστανται άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα σύνορα είναι ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανέφερε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ. «Έχουμε δει ορισμένα δημοσιεύματα για, βασικά, απροκάλυπτο ρατσισμό», τόνισε ο εκπρόσωπός του. Ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος από τις πολυάριθμες αναφορές για ρατσισμό, διακρίσεις και παρενόχληση που υπέστησαν άνθρωποι διαφόρων φυλών, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία ή στις γειτονικές χώρες όπου ζήτησαν άσυλο», συνέχισε.

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)
Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

10:13 – Αλέξης Τσίπρας: Συμφωνεί σε στρατιωτικές αποστολές στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Τη νατοϊκή νομιμοφροσύνη του ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει με κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι συμφωνεί σε στρατιωτικές αποστολές στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το έπραξε και στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στον Αντένα

Επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στη Ρωσία διότι έπραξε «μονομερώς, όχι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απόφασης» και έκανε λόγο για επιπολαιότητες του Κ. Μητσοτάκη που δεν ενημέρωσε σχετικά του πολιτικούς αρχηγούς.  Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εμπλακεί σε ενδεχόμενο επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απέφυγε να απαντήσει αρνητικά και επικαλέστηκε τον Λευκό Οίκο!


9:54 – Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των μονάδων ισχύος», ανέφερε μια τοπική αρχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας

Το βράδυ λόγω των μαχών είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε κτίριο εκπαίδευσης που τα ξημερώματα κατασβέστηκε από την πυροσβεστική. 


9:16 – Δημήτρης Κουτσούμπας: Ανήθικη και επιζήμια η στάση εμπλοκής στον πόλεμο της κυβέρνησης

Ανήθικη και επιζήμια η είναι στάση της κυβέρνησης που εμπλέκεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας το πρωί της Παρασκευή στο ραδιόφωνο «Alpha 989». Χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη εξέλιξη την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία και μίλησε για «πολεμικό παραλήρημα» του πρωθυπουργού. 

Τόνισε ότι το συμφέρον για το λαό είναι να μην επιλέγει στρατόπεδο ληστών να παλεύει ενάντια σε όλους τους ληστές και η Ελλάδα είναι επικίνδυνα μπλεγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να έχει αυτόνομη, αυτοτελή πολιτική και πως δεν έχει κανένα συμφέρον να συμμετέχει σε πολεμικές αποστολές και σε ιμπεριαλιστικές επιθετικές συμμαχίες όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε ότι η μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών για να ρίξουν την άκρη τον κάθε Πούτιν στη Ρωσία και τον κάθε Ζελένσκι στην Ουκρανία και να οικοδομήσουν μια κοινωνία σοσιαλιστική με ειρήνη και ευημερία. 

Σημείωσε ότι μπήκαμε σε μια περίοδο πολύ επικίνδυνη για όλους τους λαούς και ότι οδεύουμε προς ένα γενικευμένο πόλεμο καθώς -κι αν υπάρξει προσωρινός συμβιβασμός- θα ετοιμάζεται ο νέος πόλεμος με εμπλοκή κι άλλων χωρών διότι είναι άπληστα τα μονοπώλια και πολύ μεγάλοι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.


7:00 – Υπουργείο Άμυνας Ρωσία: Θα διωχθούν ως εγκληματίες οι μισθοφόροι στην Ουκρανία

«Στην καλύτερη περίπτωση, μπορούν να περιμένουν ότι θα διωχθούν ως εγκληματίες. Προτρέπουμε όλους τους ξένους πολίτες που μπορεί να έχουν σχέδια να πάνε και να πολεμήσουν για το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να το σκεφτούν δώδεκα φορές πριν μπουν στο δρόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ αναφερόμενος σε μισθοφόρους στην Ουκρανία προερχόμενους από δυτικά κράτη.

Ανέφερε: «Θέλω να κάνω μια επίσημη δήλωση ότι κανένας από τους μισθοφόρους που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία για να πολεμήσει για το εθνικιστικό καθεστώς στο Κίεβο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μαχητής σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ή να απολαύσει το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου». 

Έκανε λόγο για «πράξεις δολιοφθοράς από μισθοφόρους στην Ουκρανία» που «πραγματοποιούνταν με τη χρήση όπλων που παρέχονται από τη Δύση» και πως «ξένοι μισθοφόροι κάνουν επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές συνοδείες και ανεφοδιασμούς και στα αεροσκάφη που παρείχαν υποστήριξη».

(Πηγή: Tass)


Οι εξελίξεις ως το ξημέρωμα της 4ης Μαρτίου 2022

Πυρκαγιά στον Πυρηνικό Σταθμό παραγωγής ενέργειας της πόλης Ζαμπόριζα της Ουκρανίας - 04/03/2022
Πυρκαγιά στον Πυρηνικό Σταθμό παραγωγής ενέργειας της πόλης Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 04/03/2022

Με νέους ισχυρούς βομβαρδισμούς στις υπό πολιορκία μεγάλες πόλεις ξημέρωσε στην Ουκρανία. Συμπληρώθηκαν 8 μέρες πολέμου και σήμερα διανύουμε την 9η μέρα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τελευταίες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας που διανύσαμε είναι:

  • Αποβάλλονται από τους Χειμερινούς Παρα-Ολυμπιακούς οι ομάδες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
  • Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα: Προειδοποιεί για κίνδυνο για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών.
  • Πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια κάνουν λόγω οι ουκρανικές αρχές
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι
  • Έσβησε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
  • Τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν μεταβληθεί ανακοινώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
  • Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί σε Μαριούπολη και Χάρκοβο. Συνεχίζονται και οι μάχες στις υπό πολιορκία πόλεις. 
  • Για δημιουργία “ανθρωπιστικών διαδρόμων” συζήτησαν οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας. Αναμένεται τρίτος γύρος συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα.
  • Την επέμβαση του ΝΑΤΟ ζήτησε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας. 
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...