Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 55η Μέρα

Πυροβολικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Πυροβολικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στην Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Πεντηκοστή πέμπτη (55η) μέρα σήμερα (19/04/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

55η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Άρματα μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Άρματα μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Η Ρωσία άνοιξε διάδρομο για την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Azovstal

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε ένα διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο της Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.


Με μάχες στην ανατολική Ουκρανία, ξεκίνησε και η 55η ημέρα του πολέμου, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας βόμβες και ρουκέτες έπεφταν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι άρχισε η «μάχη του Ντονμπάς», λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία.
  • Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις στον ανατολικό και στον νότιο τομέα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
  • Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές και στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. 
  • Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει αντιαεροπορικά συστήματα Stormer στην Ουκρανία.
  • Οι ΗΠΑ ξεκινούν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση βαριών πυροβόλων.
  • Ο ΟΗΕ συζητά την εγκατάσταση στην Τουρκία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα».
  • Δεν σχεδιάζεται επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, επαναλαμβάνει ο Λευκός Οίκος.
  • Σχεδόν 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Συγκρότημα εργοστασίων AZOVSTAL, μεταλλουργίας, εξόρυξης κι επεξεργασίας χάλυβα στη Βιομηχανική Ζώνη της Μαριούπολης, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Συγκρότημα εργοστασίων AZOVSTAL, μεταλλουργίας, εξόρυξης κι επεξεργασίας χάλυβα στη Βιομηχανική Ζώνη της Μαριούπολης, Ουκρανία
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...