Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία: Βομβαρδίζονται Μαριούπολη – Κίεβο – Χάρκοβο – Εκκενώνεται η Οδησσός

Βομβαρδισμός Μαριούπολης - 04/03/2022 - Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμός Μαριούπολης – 04/03/2022 – Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία / Πηγή: TWITTER

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τα ρωσικά στρατεύματα, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη χώρα, συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία. Κύριο μέτωπο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι η Μαριούπολη, η οποία παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά δέχεται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις. Το Κίεβο και το Χάρκοβο επίσης βομβαρδίζονται. Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να εκκενώνεται η Οδησσός.

«Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προσθέτει ότι «οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις».

Εξάλλου, οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» υποστήριξαν ότι συνεχίζουν την πολιορκία της Μαριούπολης, ενώ έχουν πάρει τον έλεγχο 36 οικισμών που ελέγχονταν προηγουμένως από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των πολιτοφυλάκων, Έντουαρντ Μπασούριν ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέλαβαν την Κρασνόβκα και τη Νοβοκρασνόβκα.


Κίεβο

Βομβαρδισμός Κιέβου - 04/03/2022 / Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμός Κιέβου – 04/03/2022 / Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία / Πηγή: TWITTER

Στο Κίεβο, λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής ακούστηκαν και πάλι εκρήξεις στην πόλη, χωρίς να διευκρινιστεί από πού προέρχονταν.

Το τεράστιο κομβόι των ρωσικών στρατευμάτων παραμένει τα περίχωρα της πόλης, αναμένοντας τις εντολές για την τελική επίθεση, για την οποία προετοιμάζονται και οι ουκρανικές δυνάμεις, στήνοντας οδοφράγματα και αντιαρματικά εμπόδια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Χάρκοβο

Βομβαρδισμός Μαριούπολης - 04/03/2022 - Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμός Μαριούπολης – 04/03/2022 – Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία / Πηγή: TWITTER

Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό, με ουκρανικές πηγές να ισχυρίζονται ότι πλέον χρησιμοποιεί και -απαγορευμένες- βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, στην πόλη, που αποτελεί και μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο με χιλιάδες ξένους φοιτητές, είναι σε εξέλιξη η μία τεράστια επιχείρηση εκκένωσης. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στέλνει 130 λεωφορεία για να απομακρύνει Ινδούς φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη, αλλά και στο γειτονικό Σούμι και να τους μεταφέρει στο ρωσικό Μπέλγκοροντ.


Εκκενώνεται η Οδησσός

Εκκένωση της Οδησσού - Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία - 04/03/2022

Στην Οδησσό, φωτογραφίες και βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν χιλιάδες κατοίκους να συνωστίζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, προσπαθώντας να διαφύγουν, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, μετά το Μικολάγεφ, θα επιτεθούν και στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, ταυτόχρονα με την αμφίβια επίθεση από το ρωσικό ναυτικό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, BBC,)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...