Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 60η Μέρα

Συγκρότημα εργοστασίων AZOVSTAL, μεταλλουργίας, εξόρυξης κι επεξεργασίας χάλυβα στη Βιομηχανική Ζώνη της Μαριούπολης, Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Συγκρότημα εργοστασίων AZOVSTAL, μεταλλουργίας, εξόρυξης κι επεξεργασίας χάλυβα στη Βιομηχανική Ζώνη της Μαριούπολης, Ουκρανία

Εξηκοστή (60η) μέρα σήμερα (24/04/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

60η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις έως τις 08:00 το πρωί της Κυριακής:

  • Αποθήκη πυρομαχικών στην Οδησσό έπληξε ο ρωσικός στρατός – Αναφορές για 8 νεκρούς
  • Την παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κίεβο σήμερα, Κυριακή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
  • Σε συνέντευξη τύπου ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα εγκαταλείψει κάθε διαπραγμάτευση αν οι Ρώσοι σκοτώσουν έστω κι έναν ακόμη Ουκρανό στρατιώτη στη Μαριούπολη ή αν η Ρωσία προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Χερσώνας.
  • Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Αζοφστάλ της Μαριούπολης αναφέρει ο ουκρανικός στρατός.
  • Στην Τουρκία μεταβαίνει αύριο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες πριν την επίσκεψή του σε Ρωσία και Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...