Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 63η μέρα

Πηγή: twitter

Εξηκοστή δεύτερη (63η) μέρα σήμερα (27/04/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

62η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Άρματα μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Άρματα μάχης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Η Gazprom αναστέλλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία-Πολωνία, καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους και υποστηρίζει πλέον πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας.
  • Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στην ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, όπου αποθήκη πυρομαχικών τυλίχθηκε στις φλόγες.
  • Ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022, εκτιμούν οι Ουκρανοί ενώ ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ρωσία έχει πολύ ευρύτερους στόχους. 
  • «Επικίνδυνη» για τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν η ρητορική της Ρωσίας περί Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Κι άλλα όπλα στην Ουκρανία στέλνει το ευρωατλαντικό μπλοκ. Η Γερμανία στέλνει αντιαεροπορικά άρματα στην Ουκρανία. Η Ολλανδία προσφέρει αυτοκινούμενα πυροβόλα.
  • Κατάπαυση του πυρός ζήτησε από τη Μόσχα ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αύριο επισκέπτεται το Κίεβο.
  • Τεταμένη η κατάσταση και στην Υπερδνειστερία. Οι επιθέσεις στοχεύουν στο να κλιμακωθεί η ένταση δηλώνει η Πρόεδρος της χώρας, Η Ρωσία ελπίζει ότι η Υπερδνειστερία δεν θα παρασυρθεί στη σύγκρουση.
  • Η Ρωσία προειδοποίησε τη Βρετανία ότι, αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανίανα πλήξει στόχους στη Ρωσία, τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση»
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...