Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 65η μέρα

Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Εξηκοστή πέμπτη (65η) μέρα σήμερα (29/04/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

65η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ρούβλι, Ρωσικό νόμισμα
Φώτο Αρχείου / Ρούβλι, Ρωσικό νόμισμα – 2022

Εντείνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας αλλά και η εμπλοκή του ευρωατλαντικού μπλοκ στη σύγκρουση καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εισέρχεται στην 65η ημέρα του.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Μάχες στο Ντονμπάς και βομβαρδισμοί σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός έπληξε 114 στόχους. Δέκα τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο. Ρωσικοί βομβαρδισμοί επίσης σε Οδησσό και Μικολάιφ.
  • Χωρίς αποτέλεσμα η χθεσινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κίεβο.
  • Απογειώνεται η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Πρόταση Μπάιντεν για «βοήθεια» στην Ουκρανία ύψους 33 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισ. θα είναι σε όπλα. Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα στέλνει όπλα στο Κίεβο «για χρόνια». Η Bundestag υπερψήφισε την παράδοση βαρέων όπλων στο Κίεβο.
  • Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης λέει η Μόσχα.
  • Ο Σολτς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία. Με ρούβλια θα πληρώνει η Ουγγαρία και αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες.
  • Άμεση ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν κάνουν αίτηση, λέει ο Στόλτενμπεργκ. Χωρίς δημοψήφισμα η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λέει η πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...