Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 68η μέρα

Ένοπλοι νεοναζί, μεταξύ αυτών και Σουηδοί στην Ουκρανία / «Τάγμα Αζοφικής» (AZOV Batallion)
Φώτο Αρχείου / Ένοπλοι νεοναζί, μεταξύ αυτών και Σουηδοί στην Ουκρανία / «Τάγμα Αζοφικής» (AZOV Batallion)

Εξηκοστή όγδοη (68η) μέρα σήμερα (02/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

68η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Μπιέλγκοροντ, περιφέρεια της νότιας Ρωσίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές», ανέφερε ο B. Γκλάντκοφ στην ανάρτησή του.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εκκενώσεις από τη Μαριούπολη. Η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από τη Μαριούπολη τη Δευτέρα, ξεκινώντας περίπου στις 8 το πρωί τοπική ώρα, ανακοίνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης. Οι εκκενώσεις διακόπηκαν το βράδυ της Κυριακής για «λόγους ασφαλείας».

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι πρόκειται να συναντήσει τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα τη Δευτέρα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...