Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 69η μέρα

Ρωσικό βομβαρδιστικό tu-160
Φώτο Αρχείου / Ρωσικό βομβαρδιστικό tu-160

Εξηκοστή ένατη (69η) μέρα σήμερα (03/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

69η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27)
Φώτο Αρχείου / Ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27) Πηγή: Ukranian Air Force

Με τις ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν στο σύνολο του μετώπου στο Ντονμπάς, ξημερώνει η 69η ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία:

Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Συνεχίστηκαν χθες οι πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. Πύραυλος χτύπησε την Οδησσό, με τις ουκρανικές αρχές να ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν και παιδιά.
  • Πάνω από 100 άμαχοι εκκενώθηκαν χθες από το εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη. Η πλειονότητά τους επέλεξε να μείνει σε περιοχές που κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.
  • Η Μόσχα επιβάλει την χρήση του ρουβλιού στις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας.
  • Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο λόγω του αποκλεισμού του Προέδρου Σταϊνμάιερ.
  • Προετοιμάζεται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Αναμένεται να εξαιρεθούν Ουγγαρία και Σλοβακία.
  • Στις 12 Μάη η απόφαση για την κατάθεση αίτησης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
  • Έντονη αντίδραση του Ισραήλ για τις δηλώσεις Λαβρόφ, περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...