Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 70η μέρα

Ουκρανία Μάης 2022 - Γυναίκες και παιδιά που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ της Μαριούπολης προς Ζαπορίζια
Φώτο Αρχείου / Από προηγούμενη απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ

Εβδομηκοστή (70η) μέρα σήμερα (04/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


70η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ένοπλα φασιστικά σώματα (AZOV) στην Μαριούπολη στην Ουκρανία (2016) σε τρομοκρατική παρέλαση - 2016
Φώτο Αρχείου / Ένοπλα φασιστικά στρατεύματα «ΑΖΟΦ» σε επίδειξη δύναμης στη Μαριούπολη το 2016

Νύχτα μαχών η χθεσινή καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν εδάφη στο Ντονμπάς. Παράλληλα, η 70ή ημέρα της εισβολής ξεκινάει με τις περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας βομβαρδισμένες.

Οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Ρωσικές μονάδες επιχειρούν να προελάσουν στο Ντονμπάς από βορρά.
  • Πολλαπλός βομβαρδισμός της πόλης Λβίβ στην δυτική Ουκρανία, με αναφορές για δεκάδες νεκρούς.
  • Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ μετά από την κατάπαυση του πυρός των προηγούμενων ημερών που επέτρεψε την απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο.
  • 101 άμαχοι που εκκενώθηκαν από το Αζοφστάλ έφτασαν στην Ζαπορίζια.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν.
  • Οι φιλορώσοι στην Υπερδνειστερία κατηγορούν την Ουκρανία για νέα επίθεση με UAV.
  • Νέο κύκλο κυρώσεων κατά προσώπων, τραπεζών και εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Ξεκίνησε στη Ρωσία, η ποινική διερεύνηση της ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
Πολιτικός χάρτης Ουκρανίας
Πολιτικός χάρτης Ουκρανίας / Πηγή: Britanica
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...