Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 71η μέρα

Βομβαρδισμένη συνοικία της Μαριούπολης, Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμένη συνοικία της Μαριούπολης, Ουκρανία – Μάρτιος 2022

Εβδομηκοστή (71η) μέρα σήμερα (05/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

70η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Με νέες μάχες στο Ντονμπάς ξεκίνησε η 71η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ και αυτή την νύχτα πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα καθώς ο Ρωσικός στρατός επιχειρεί να διακόψει την ροή όπλων στο μέτωπο.

Οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής:

  • Συνεχίζεται η επιχείρηση του Ρωσικού στρατού για την κατάληψη ουκρανικών εδαφών στο Ντονμπάς.
  • Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε Ντνίπρο, Ζαπορίζια, Κίεβο, Μικολάιβ, Τσερκάσι.
  • Μάχες σημειώθηκαν στο εργοστάσιο Αζόφσταλ στην Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα ανακοίνωση τριήμερη παύση εχθροπραξιών για να εκκενωθούν περίπου 200 άμαχοι.
  • Η ανακοίνωση της Κομισιόν για επιβολή εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία, έφερε στον «αφρό» τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.
  • Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μετατραπούν σε χώρο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας εάν ενταχθούν στη συμμαχία, δήλωσε η Μόσχα.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...