Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 77η μέρα

Μονάδες του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία στη ΝΑΤΟϊκή Βάση Ρούκλα 130χλμ δυτικά του Βίλνιους
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία στη ΝΑΤΟϊκή Βάση Ρούκλα 130χλμ δυτικά του Βίλνιους / 25/08/2017

Εβδομηκοστή έβδομη (77η) μέρα σήμερα (11/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

77η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Πολιτικός χάρτης Ουκρανίας
Πολιτικός χάρτης Ουκρανίας / Πηγή: Britanica

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία διανύει σήμερα την 77η ημέρα του και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία. Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι κάνουν σταθερή  πρόοδο.
  • Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για μακροχρόνια σύγκρουση.
  • Η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα με την Ουκρανία.
  • Σε κύριο χρηματοδότη του πολέμου αναδεικνύονται οι ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν, υπέγραψε νομοσχέδιο που απλοποιεί την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
  • Το αμερικανικό Κογκρέσο έκανε το πρώτο βήμα για την έγκριση του κολοσσιαίου πακέτου «βοήθειας» προς την Ουκρανία ύψους 40 δισ. δολαρίων.
  • Δεκάδες στρατιωτικοί φθάνουν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων.
  • Η επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου «συνιστά» την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
  • Η Ουκρανία διέκοψε τη λειτουργία ενός αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου προς στην Ευρώπη.
  • Συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύνοδος των ΥΠΕΞ το θέμα αν δεν υπάρξει συμφωνία, δηλώνει ο Μπορέλ.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...