Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 78η μέρα

Το κτίριο της Gazprom-Neft στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο της Gazprom-Neft στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία

Εβδομηκοστή όγδοη (78η) μέρα σήμερα (12/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

78η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Χάρτης της περιοχής του Ντομπάς στην ανατολική Ουκρανία όπως διαμορφώθηκαν τα «σύνορα» μετά την αυτονομιστική εξέγερση του 2015 των Ρωσόφωνων κατοίκων και την καταστολή του από τον Ουκρανικό στρατό
Χάρτης της περιοχής του Ντομπάς στην ανατολική Ουκρανία όπως διαμορφώθηκαν τα «σύνορα» μετά την αυτονομιστική εξέγερση του 2015 των Ρωσόφωνων κατοίκων και την καταστολή τους από τον Ουκρανικό στρατό / Πηγή: Goran_tek-en

Στην 78η ημέρα του εισέρχεται σήμερα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη μεγάλων πόλεων της ανατολική Ουκρανίας.
  • Την Τετάρτη Μόσχα δήλωσε πως οι δυνάμεις της έφθασαν στα όρια της περιφέρειας του Λουγκάνσκ.
  • Οι ρωσόφωνοι ανέφεραν πως δεν υπάρχουν πλέον άμαχοι στο «Αζοφστάλ» και έτσι τα χέρια τους «δεν είναι δεμένα».
  • Τελική επίθεση αναμένεται και σε Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, καθώς η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις δυο πόλεις.
  • Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Ρωσία, από βομβαρδισμό που προήλθε από την Ουκρανία, υποστήριξε ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ.
  • Συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς αντιθέσεις και συμφέροντα μπλοκάρουν τη συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
  • Οι μεγαλύτερες εταιρείες της ΕΕ ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, όπως απαίτησε η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...