Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 82η μέρα

Ογδοηκοστή δεύτερη (82η) μέρα σήμερα (16/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

82η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Γράφημα για τη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας με σκοπό την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Γράφημα για τη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας με σκοπό την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία – Μάρτιος 2022 / Πηγή: MARCOM

Οι τελευταίες εξελίξεις έως και το πρωί της Δευτέρας:

  • Η Σουηδία, «χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης κατάθεσης επίσημης πρότασης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Η Άγκυρα συνεχίζει να προβάλλει αξιώσεις και να παζαρεύει για την αποδοχή των αιτημάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Η Ρωσία κατέχει το 90% της επαρχίας του Λουγκάνσκ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός περιφερειάρχης.
  • Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων, σημειώνονται από τα ξημερώματα στην ανατολική Ουκρανία.
  • Ο Ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά οβιδοβόλα Μ-577 που παραδόθηκαν απο το ΝΑΤΟ. 
  • Η Μόσχα ανακοίνωσε την δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault στη Ρωσία.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...