Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 83η μέρα

Βολή τεθωρακισμένου άρματος του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία - Μάης 2022
Φώτο Αρχείου / Βολή τεθωρακισμένου άρματος του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία – Μάης 2022

Ογδοηκοστή τρίτη (83η) μέρα σήμερα (17/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

83η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Χάρτης της Ουκρανικής πόλης (λιμάνι) της Μαριούπολης στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας
Χάρτης της Ουκρανικής πόλης (λιμάνι) της Μαριούπολης στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας

Με την παράδοση πάνω από 200 Ουκρανών του Τάγματος Αζόφ από την χαλυβουργία Αζοφστάλ, αλλά και με νέους βομβαρδισμούς στην Λβίβ και άλλες πόλεις ξεκίνησε η 83η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

  • Περίπου 260 στρατιωτικοί παραδόθηκαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα κράτησης στο Νοβοαζόφσκ.
  • Σειρά εκρήξεων ακούστηκε σήμερα στη Λβιβ.
  • Θα υπάρξει απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • «Δεν θα πούμε ναι στην ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Φινλανδία και την Σουηδία.
  • Χωρίς συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, έληξε η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
  • Ο Λουκασένκο κάλεσε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας ΟΣΣΑ να ενωθούν κατά της Δύσης.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...