Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 84η μέρα

Ουκρανοί κι Αμερικανοί σε τελετή έναρξης κοινής άσκησης στη Λβιβ το 2015
Φώτο Αρχείου / Ουκρανοί κι Αμερικανοί σε τελετή έναρξης κοινής άσκησης στη Λβιβ το 2015 / Πηγή: Ukranian Forces

Ογδοηκοστή τέταρτη (84η) μέρα σήμερα (18/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

84η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας - 18/05/2022
Χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας – 18/05/2022 / Πηγή: TWITTER

Οι βασικές εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία στο ξεκίνημα της 84ης ημέρας: 

  • Μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων συγκεντρώνεται στις εναπομείνασες πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που παραμένουν υπό Ουκρανικό έλεγχο.
  • Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σήμερα Στοκχόλμη και Ελσίνκι, αναμένεται να καταθέσουν μαζί, αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
  • Η Ρωσία θα παρακολουθεί στενά τις ΝΑΤΟϊκές κινήσεις σε Φινλανδία – Σουηδία δήλωσε ο Σεργκεί Λαβρόφ.
  • Η ΕΕ θα πληρώσει ακριβά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο λέει ο Πούτιν.
  • Λογαριασμούς σε ρούβλια ανοίγουν ευρωπαϊκοί όμιλοι για ρωσικό φυσικό αέριο.
  • Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε την αποστολή ερευνητών στην Ουκρανία για έρευνες, σχετικά με ρωσικά εγκλήματα πολέμου.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...