Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 85η μέρα

Ογδοηκοστή πέμπτη (85η) μέρα σήμερα (18/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

85η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας - 18/05/2022
Χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας – 18/05/2022 / Πηγή: TWITTER

Οι τελευταίες εξελίξεις έως το πρωί της Πέμπτης:

  • Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη των στόχων δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.
  • Ξεκίνησε στην Ουκρανία η πρώτη δίκη για “εγκλήματα πολέμου”
  • Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν της περιφέρεια του Κούρσκ, ενώ το ουκρανικό επιτελείο κάνει λόγο για ανακατάληψη εδαφών στην επριχοή του Χαρκόβου.
  • Η Τουρκία μπλόκαρε την έναρξη των συνομιλιών στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας.
  • Απελάσεις δεκάδων Ευρωπαίων διπλωματών ανακοίνωσε η Ρωσία.
  • Η Ρωσία δηλώνει ότι χρησιμοποιεί νέας γενιάς όπλα λέιζερ στην Ουκρανία.
  • Μέτρα σε βάρος των λαών για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...