Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 12η Μέρα – Συνεχής ενημέρωση

Δωδέκατη ημέρα σήμερα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει “ειδική επιχείρηση”, αφού οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητας».

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


12 μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Βομβαρδισμός Κιέβου - 04/03/2022 / Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδισμός Κιέβου – 04/03/2022 / Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία / Πηγή: TWITTER

23:00 – ΗΠΑ: «Δεν αντιτίθεται» στην αποστολή πολωνικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όμως θα μπορούσαν να προκύψουν «προβλήματα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιτίθενται στην αποστολή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όμως θεωρούν ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα σε αυτήν την κίνηση, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η Ψάκι είπε ότι η Ουάσινγκτον «ασφαλώς δεν παρεμποδίζει ή αποθαρρύνει» την Πολωνία. Εξήγησε όμως ότι «δεν είναι τόσο απλή η μεταφορά αεροσκαφών» επειδή θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα στην προσπάθεια να αντικατασταθούν από αμερικανικά μαχητικά.


22:33 – Ρωσία: Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι αν ΗΠΑ και ΕΕ απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού, προειδοποιεί η Μόσχα

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ,


22:05 – «Θα αυξήσουν το τίμημα» που θα πληρώσει η Ρωσία δηλώνουν οι Μπάιντεν, Μακρόν Σολτς και Τζόνσον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


21:40 – Γερμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία είναι αντίθετες σε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν υποστηρίζουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.


21:18 – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία και η απειλή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εκτόξευσαν σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και μετάλλων. Αποδεικνύεται έτσι ότι τις βαριές συνέπειες των ανταγωνισμών πληρώνουν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν οι λαοί της περιοχής με τεράστια ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια.


20:33 – Ρωσία – Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

ωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών.


19:27 – Σερβία: Δεν επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία παρά την πίεση της Δύσης, λέει ο Βούτσιτς

Η Σερβία δεν αλλάζει τη θέση της και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία παρά την πίεση της Δύσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχουμε ήδη πάρει την απόφασή μας», σημείωσε ο Σέρβος πρέδρος.


19:24 – «Ουσιαστικής σημασίας» οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία δηλώνει ο καγκελάριος Σολτς

«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (……) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο».


18:19 – Έφυγε από την Ουκρανία ο Βρετανός πρέσβης

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουκρανία έφυγε από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από την πόλη Λβιβ κοντά στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα, εξαιτίας «σοβαρών λόγων ασφαλείας» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά την ρωσική εισβολή.

Η βρετανική πρεσβεία είχε μεταφερθεί στο Λβιβ από τις 18 Φεβρουαρίου.


17:56 – Ρωσία: Ανακοίνωσε κατάλογο «μη φιλικών» χωρών

Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε τη Δευτέρα έναν κατάλογο ξένων κρατών και εδαφών «που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των εταιρειών της και των πολιτών της».

Η λίστα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένου του Τζέρσεϊ, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Γιβραλτάρ), την Ουκρανίας, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία, την Αλβανία, την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο, την Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.


17:32 – Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες», είπε.


17:10 – Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό

Η επιχείρηση «Νόστος 5», η εκκένωση συνολικά 34 ατόμων μεταξύ αυτών, Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου, από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, σύμφωνα με ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


16:35 – Ρωσία – Ουκρανία: Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος συνομιλιών

Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε πρώτη στο σημείο και ακολούθησε η ουκρανική ομάδα.


15:26 – Συνολικά 4.649 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενο στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.


14:46 Ουδετερότητα της Ουκρανίας και αναγνώριση Κριμαίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ζητά η Μόσχα

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.


13:45 – Ουκρανία: Συνελήφθησαν δύο στελέχη της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας

Την σύλληψη του Α’ Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της ΟυκρανίαςΜιχαήλ Κονόνοβιτς και του αδελφού του Αλεξάντερ, από το αντιλαϊκό καθεστώς της Ουκρανίας, καταγγέλλει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών. Οι αντιδραστικές αρχές της Ουκρανίας τους έχουν απευθύνει κατηγορίες για κατασκοπεία και «είναι πιθανό να δολοφονηθούν μέσα στις επόμενες ώρες» σημειώνει η ΠΟΔΝ, για τα δύο στελέχη της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.


13:19 – Μπλίνκεν: Θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα ΝΑΤΟικού εδάφους με επιπλέον 7.000 στρατιώτες στην Ευρώπη

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε, από την Λιθουανία, στην οποία βρίσκεται, ότι το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς την διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων της συμμαχίας, κοιτάζοντας και το ενδεχόμενο της πιο μόνιμης ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, την ώρα που χθες μιλούσε για μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω της σφοδρής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι «να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή» με αποστολής επιπλέον 7.000 αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και της επανατοποθέτησης άλλων «για να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Ο Α. Μπλίνκεν επανέλαβε την «ιερή» δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ – «μια επίθεση σε έναν είναι επίθεση εναντίον όλων» – τονίζοντας: «Θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ».11:07 – Πληροφορίες για νεκρούς αμάχους στην Μαριούπολη από ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με το ρωσικό υπ. Άμυνας

Πληροφορίες για θάνατο αμάχων στη Μαριούπολη μεταφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπου κατά τη διάρκεια εκκένωσης Ουκρανοί εθνικιστές άνοιξαν πυρ κάτων από αδιευκρίνιστες συνθήκες.


Οι εξελίξεις ως το ξημέρωμα της 7ης Μαρτίου 2022

Με νέους ισχυρούς βομβαρδισμούς στις υπό πολιορκία μεγάλες πόλεις ξημέρωσε στην Ουκρανία. Συμπληρώθηκαν 10 μέρες πολέμου και σήμερα διανύουμε την 11η μέρα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τελευταίες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας που διανύσαμε είναι:

  • Μισθοφόρους αναζητά η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα
  • Το τάγμα Αζόφ ναρκοθέτησε πυρηνικό αντιδραστήρα, αναφέρει το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας
  • Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της βιομηχανίας όπλων – Νέα μέτρα από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος
  • Αποχώρησαν από τις ΗΠΑ, 12 Ρώσοι διπλωμάτες στον ΟΗΕ που κηρύχθηκαν “persona non grata”
  • ΗΠΑ: Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανική κυβέρνηση και απειλή για διακοπή στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου
  • Βρετανία και ΗΠΑ ζητούν αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol
  • Αναφορές για ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...