Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 89η μέρα

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

Ογδοηκοστή ένατη (89η) μέρα σήμερα (23/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

89η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία –Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία – Απρίλιος 2022

Οι σημαντικές εξελίξεις έως και το πρωί της Δευτέρας:

  • Η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Ντονμπάς και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Επίθεση με πυραύλους εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Μαλίν, στην περιοχή Ζίτομιρ, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. 
  • Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «απεχθή» τον αποκλεισμό του βασικού λιμανιού της Οδησσού.
  • Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δηλώνει ο Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι
  • Πάνω από 8 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία και περισσότεροι από 6 εκατομμύρια οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε μία «ιστορική» τελωνειακή συμφωνία με την Πολωνία, την οποία περιέγραψε ως «την αρχή της ένταξής μας στον κοινό τελωνειακό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...