Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 26/05/2022

Χάρτης με τη μάχη στην πόλη Lyman στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ
Χάρτης με τη μάχη στην πόλη Lyman στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ / Μάης 2022 / Πηγή: TWITTER

Ενενηκοστή δεύτερη (92η) μέρα σήμερα (26/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πολιτικός χάρτης Ουκρανίας
Πολιτικός χάρτης Ουκρανίας / Πηγή: Britanica

92η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Στην 92η μέρα του εισέρχεται σήμερα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι οι εξής:

  • Ο βομβαρδισμός της πόλης Σεβεροντόνετσκ, που είναι το κλειδί για τον έλεγχο του Λουχάνσκ, έχει αυξηθεί «εκθετικά», δήλωσε ανώτατος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος την Τετάρτη καθώς ρωσικά στρατεύματα μεταφέρονται από διάφορες περιοχές για να προχωρήσουν στην κατάληψη της περιοχής.
  • Σε εξέλιξη είναι και η πολιορκία της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ. Το Λιμάν είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος και εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να εδραιώσουν τον έλεγχο εκεί, η κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ γίνεται πιο ευάλωτη και τα ουκρανικά στρατεύματα στα νοτιοανατολικά της πόλης κινδυνεύουν περισσότερο από περικύκλωση.
  • Συζήτηση Μητσοτάκη – Κουλέμπα χθες στο Νταβός για «περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση» της Ουκρανίας. Βλήματα πυροβολικού στέλνει στην Ουκρανία η ελληνική κυβέρνηση, ενισχύοντας παραπέρα την ελληνική εμπλοκή.
  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «εκβιάσει» τη διεθνή κοινότητα με μια προσφορά να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της Ουκρανίας εάν μειωθούν οι κυρώσεις εναντίον της. 
  • Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που διευκολύνει τους Ουκρανούς στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.
  • Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «βέβαιος» ότι τυχόν ζητήματα σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα επιλυθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 30 Μαΐου.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...