Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 30/05/2022

Χάρτης με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη στις 22 Μάρτη 2022
Χάρτης με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη στις 22 Μάρτη 2022 / Πηγή: marcom

Ενενηκοστή έκτη (96η) μέρα σήμερα (30/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

96η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας - 18/05/2022

Οι τελευταίες εξελίξεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία:

  • – Η Ρωσία επιτίθεται στο Σεβεροντόνετσκ: Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν ξαναρχίσει, πέρα από τα σύνορα στις βόρειες περιοχές του Σούμι και του Τσέρνιγκοφ.
  • – Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι έχει ξεκινήσει μια αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στο νότο και έχει διεκδικήσει σημαντικές προόδους προς την κατεύθυνση της Χερσώνας.
  • – Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η «απόλυτη προτεραιότητα» της Μόσχας είναι «η απελευθέρωση των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ». Ο Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TFI, είπε ότι οι δύο περιοχές αναγνωρίζονται πλέον από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη. «Ο προφανής στόχος μας είναι, φυσικά, να απωθήσουμε τον ουκρανικό στρατό και τα ουκρανικά τάγματα έξω από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ», είπε.
  • – Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε τις «θέσεις της πρώτης γραμμής» του ουκρανικού στρατού και συνάντησε στρατιώτες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην περιοχή του Χάρκοβο την Κυριακή. Ο Ζελένσκι επαίνεσε τις αρχές στο Χάρκοβο, αλλά είπε ότι απέλυσε τον επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, ο οποίος «δεν εργάστηκε για να προστατεύσει την πόλη από τις πρώτες μέρες μιας πλήρους εισβολής και σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του προσωπικά».
  • – Η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο. Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.
  • – Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Άμυνας της χώρας. Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητές τους «για λόγους ασφαλείας».
Αυτοκινούμενα πυροβόλα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας
Φώτο Αρχείου / Αυτοκινούμενα πυροβόλα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας / Πηγή: Sejm RP Fot. Kancelaria Sejmu / Rafał Zambrzycki
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...