Ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία – 31/05/2022

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο αρχείου / Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία – Μάρτιος 2022

Ενενηκοστή έβδομη (97η) μέρα σήμερα (31/05/2022) που εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φλεβάρη, έπειτα από σχετικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι διέταξε τον ρωσικό στρατό να πραγματοποιήσει  “ειδική επιχείρηση”, με πρόσχημα ότι οι ηγέτες των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» ζήτησαν από τη Μόσχα στρατιωτική βοήθεια ενάντια στην ένταση της «ουκρανικής επιθετικότητα.

“Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του”

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

97η μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Πολιτικός χάρτης των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονιέσκ (Ντομπάς) με τα διαμορφωμένα «σύνορα» πριν της Ρωσική εισβολή της 24ης Φλεβάρη 2022
Πολιτικός χάρτης των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονιέσκ (Ντομπάς) με τα διαμορφωμένα «σύνορα» πριν της Ρωσική εισβολή της 24ης Φλεβάρη 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις στης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το ένα τρίτο της πόλης Σεβεροντονιέτσκ ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ.
  • Στην περιφέρεια της Χερσώνας, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν το χωριό Mykolaivka.
  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
  • Η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις κινητοποίησης των ενόπλων δυνάμεων της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην περιφέρεια Γόμελ, που συνορεύει με την Ουκρανία.
  • Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει λιπάσματα και τρόφιμα εάν αρθούν οι κυρώσεις, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ως το τέλος του χρόνου, κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Από το εμπάργκο εξαιρούνται οι προμήθειες μέσω αγωγών.
  • Η Πολωνία σταμάτησε την δωρεάν παροχή καυσίμων στην Ουκρανία.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...