Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Η απειλή δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μεγαλώνει

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Η απειλή ενός δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μεγαλώνει όσο κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ένα ενδεχόμενο δυστύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης αποτελεί άλλον έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να τροφοδοτήσει και μια γενίκευση του πολέμου.

Η περιφέρεια Ζαπορίζια – τα περισσότερα εδάφη της οποίας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εργοστασίου, τελούν υπό ρωσικό έλεγχο – βρίσκεται στο επίκεντρο της ουκρανικής αντεπίθεσης, σύμφωνα με το Κίεβο. Η δε Μόσχα υπονοεί πως η Ουκρανία επιδιώκει ένα πυρηνικό δυστύχημα προκειμένου να μπουν κι άλλα κράτη στον πόλεμο.

Από τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και σήμερα ο πυρηνικός σταθμός και η περιοχή γύρω από αυτόν έχουν πληγεί επανειλημμένα και συχνά ο σταθμός λειτουργεί με γεννήτριες.

«Σκόπιμα και στοχευμένα» πυρά εναντίον του πυρηνικού σταθμού κατήγγειλε την Κυριακή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι. «Εκρήξεις σημειώθηκαν στον χώρο αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε, ενώ απέφυγε να κατονομάσει ποιος ευθύνεται. «Οποιος κι αν είναι πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Παίζετε με τη φωτιά! Οσοι το κάνουν γνωρίζουν τι πλήττουν», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ατομικής ενέργειας «Rosatom» προειδοποίησε χτες για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος, λέγοντας πως η ρωσική πλευρά βρισκόταν προχτές σε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με την ΙΑΕΑ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ έχει καλέσει για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» γύρω από τον σταθμό, κάτι που ο επικεφαλής της «Rosatom» είπε ότι θα είναι δυνατό μόνο αν εγκριθεί από τις ΗΠΑ. «Η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Ζαπορίζια δεν θα πρέπει να είναι επιχείρημα για τις ΗΠΑ προκειμένου να καθυστερήσουν την απόφαση για μια ζώνη ασφαλείας», είπε.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, κάλεσε τα κράτη να προσφέρουν «εγγυημένη προστασία από το ρωσικό σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις».Πλήγματα και «ζημιές σε αρκετά ευαίσθητα σημεία»

Η ΙΑΕΑ έχει εγκαταστήσει από το φθινόπωρο επιθεωρητές μέσα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, οι οποίοι μπόρεσαν να δουν ορισμένες από τις εκρήξεις από τα παράθυρα όπου βρίσκονταν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, περισσότερα από 10 πλήγματα είχαν στόχο την περιοχή γύρω από τον σταθμό το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, «υπήρξαν ζημιές σε αρκετά ευαίσθητα σημεία», εκτίμησε ο Γκρόσι, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχουν πληγεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, αλλά «κυρίως η περιοχή όπου βρίσκονται νέα και χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα».

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν εκ νέου για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού.

Πιο συγκεκριμένα, η Μόσχα ανέφερε πως 15 ουκρανικά βλήματα και περισσότεροι από 20 «όλμοι μεγάλου βεληνεκούς» εκτοξεύθηκαν κατά του εργοστασίου, κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει πρόσφατα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα. Σύμφωνα με τον ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom, δεν εντοπίστηκαν ραδιενεργές εκπομπές.

Η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom κατηγόρησε τη Ρωσία για τουλάχιστον 12 πλήγματα, σημειώνοντας ότι επιδίδεται «σε πυρηνικό εκβιασμό».

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί εξελίσσονται σε Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Οι σφοδρότερες μάχες σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Β. Ζελένσκι, στην περιοχή του Ντονέτσκ – την οποία από το καλοκαίρι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν εξολοκλήρου υπό έλεγχο – ενώ στην περιοχή Λουγκάνσκ, την οποία έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, και οι Ουκρανοί προσπαθούν να αποσπάσουν εδάφη, καταγράφηκαν «σχεδόν 400 ρωσικές επιθέσεις του πυροβολικού».

Στη Χερσώνα, από σημαντικό τμήμα της οποίας πρόσφατα αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Η πόλη της Χερσώνας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση.

Δείτε ακόμα...