Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Σημαντικός ο ρόλος της Ινδίας σε μελλοντικές συνομιλίες

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται από αναλυτές και αξιωματούχους διαφόρων χωρών η επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού, Ν. Μόντι, στο Κίεβο την Παρασκευή, καθώς η ουκρανική ηγεσία προσπαθεί να καλλιεργήσει διπλωματικές σχέσεις με τον «Παγκόσμιο Νότο», δηλαδή χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μ. Ανατολής κ.ά. που είναι εταίροι της Ρωσίας.

Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου δήλωσε στο «Reuters» ότι η επίσκεψη του Μόντι είναι σημαντική καθώς η Ινδία «ασκεί πραγματικά κάποια επιρροή» στη Μόσχα.

Η Ινδία έχει ενισχύσει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις «δυτικές» χώρες και τον περιορισμό των εμπορικών τους σχέσεων. Τα ινδικά διυλιστήρια, που σπάνια αγόραζαν ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν, έχουν αναδειχθεί στους κορυφαίους πελάτες, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει πάνω από τα 2/5 των εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας.

Ετσι, το Νέο Δελχί κρατά μια «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, που κατά βάση ευνοεί τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι «αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού» της Ινδίας μπορεί να συμβάλει «στον τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με το όραμα του Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη, τότε αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και την Ελβετία για τη φιλοξενία της δεύτερης «ειρηνευτικής» διάσκεψης, ενώ, όπως δήλωσε, είπε στον Μόντι ότι θα στήριζε την Ινδία ως οικοδέσποινα της δεύτερης διάσκεψης, αρκεί «να υπογράψει το ανακοινωθέν της πρώτης» στην Ελβετία, όπου δεν συμμετείχε η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι συζήτησε όλα τα σημεία του ανακοινωθέντος και της προηγούμενης ειρηνευτικής διάσκεψης με τον Μόντι.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να παρακαθίσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως «φίλος». «Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να βρουν μια έξοδο από αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε στα σχόλιά του πως «το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου και μιας δίκαιης ειρήνης είναι προτεραιότητα για την Ουκρανία», δηλαδή με τους όρους του Κιέβου και της «Δύσης».

Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο συνομιλιών έχει αποκλειστεί μετά την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ.

Για να γίνει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης, πρέπει να σταθεροποιηθεί η στρατιωτική κατάσταση και να πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ανέφερε Ουκρανός αναλυτής.

Στο μεταξύ, Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν στην ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων 115 Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ.

Αυτή η ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως και πολλές προηγούμενες, επιτεύχθηκε με μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ζήτησαν «αποκλιμάκωση» και «επίλυση της σύγκρουσης».

Δείτε ακόμα...