Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγαλώνει η αντιπαράθεση για τα ανταγωνιστικά σχέδια «τερματισμού του πολέμου»

Σε μετωπική εξελίσσεται η αντιπαράθεση της «Δύσης» με τη Ρωσία, την Κίνα και τις χώρες του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» για τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια «τερματισμού του πολέμου» στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που εντείνονται σφοδρές μάχες στο στρατιωτικό πεδίο και τα δύο στρατόπεδα προετοιμάζονται για παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, Κίνα και Βραζιλία έκαναν στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις τις προηγούμενες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με το Κίεβο να καλεί τα κράτη να απέχουν από την κινεζική πρωτοβουλία.

Απέναντι στο λεγόμενο «σχέδιο νίκης» που προώθησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι την περασμένη βδομάδα τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Ουάσιγκτον, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους υποψήφιους Προέδρους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, προέκυψε μια ανταγωνιστική «ειρηνευτική πρωτοβουλία» από την Κίνα και τη Βραζιλία, βάσει της οποίας αποφασίστηκε η έναρξη της πλατφόρμας διαπραγματεύσεων «Φίλοι της Ειρήνης».

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Βραζιλιάνου Προέδρου, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου» με την ονομασία «Φίλοι της Ειρήνης», με σκοπό την «ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης με βάση τις διατάξεις της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας Κίνας – Βραζιλίας που παρουσιάστηκε την άνοιξη».

Το Κίεβο χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «Φίλοι της Συνθηκολόγησης», καθώς αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα της Ρωσίας για διατήρηση των εδαφικών της κερδών και μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα το ουκρανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελβετία συμμετείχε στην πρωτοβουλία Βραζιλίας – Κίνας.

Μέχρι στιγμής το σχέδιο Κίνας – Βραζιλίας για «διευθέτηση στην Ουκρανία» «έχει λάβει θετικά σχόλια από περισσότερες από 110 χώρες, αντανακλώντας τις κοινές προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», είχε τονίσει προ ημερών ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λιν Τζιάν, σχολιάζοντας τις προσπάθειες Ουκρανών διπλωματών να πείσουν διάφορες χώρες να μην υποστηρίξουν το σχέδιο.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι κάλεσε άλλες χώρες να στηρίξουν την πρόταση της Ουκρανίας για μια «δίκαιη ειρήνη» και να απόσχουν από τη διεξαγωγή εναλλακτικών συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Το «Politico» ανέφερε ότι Ουκρανοί διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη προσπαθούσαν να αποτρέψουν άλλες χώρες να υποστηρίξουν το σχέδιο Κίνας – Βραζιλίας και κυκλοφόρησαν σχετικό έγγραφο που εξέφραζε ανησυχία.

Το «σχέδιο νίκης» που προωθεί η Ουκρανία περιλαμβάνει – σύμφωνα με δηλώσεις και «διαρροές» – άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, παραδόσεις πιο εξελιγμένων όπλων, ενίσχυση της ουκρανικής πολεμικής βιομηχανίας και έγκριση για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Ρούτε: Η άμυνα της Ουκρανίας «δεν τελειώνει στα σύνορα»

Ο Ρώσος Πρόεδρος «πρέπει να αντιληφθεί» ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο νέος του γγ, Μαρκ Ρούτε, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει», είπε, κάνοντας λόγο για «μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες».

Παράλληλα το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να κάνει περισσότερα» όσον αφορά την «κοινή άμυνα» και την «αποτρεπτική» του ικανότητα, αλλά και να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους που έχει βάλει, συνέχισε ο Ρούτε, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις «αμυντικές» τους δαπάνες.

«Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην πολεμική προσπάθεια. Οσο περισσότερο βοηθήσουμε την Ουκρανία, τόσο νωρίτερα θα τελειώσει ο πόλεμος», ισχυρίστηκε ο Ρούτε και επεσήμανε ότι «το δικαίωμα άμυνας της Ουκρανίας δεν τελειώνει στα σύνορα» – υποστήριξε δηλαδή τα χτυπήματα με «δυτικά» όπλα σε ρωσικό έδαφος.

Ανέφερε δε ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας ότι τα κράτη του ευρωατλαντικού στρατοπέδου «δεν πρέπει να ενδίδουν στις συχνές απειλές του Ρώσου Προέδρου» για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για μακρά αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Ουάσιγκτον για την κρίση στις σχέσεις τους, σημείωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται – σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους – στην πιο επικίνδυνη φάση της μέχρι σήμερα, μπροστά στο ενδεχόμενο χτυπημάτων με «δυτικούς» πυραύλους στη ρωσική ενδοχώρα.

Ο Ριαμπκόφ, αρμόδιος για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει ψευδαισθήσεις για τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, δεδομένης της «δικομματικής αντιρωσικής συναίνεσης».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη χώρα αυτή», σημείωσε ο Ριαμπκόφ και πρόσθεσε ότι «στέλνουμε όλα τα προειδοποιητικά σήματα στον αντίπαλο, ώστε να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητά μας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο από αερομαχία μεταξύ ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-35 που πετούσε κοντά στην Αλάσκα και ενός F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το οποίο στάλθηκε για να το αναχαιτίσει. Στο βίντεο το ρωσικό αεροσκάφος έρχεται πίσω από το αμερικανικό αεροσκάφος και περνάει δίπλα του σε απόσταση αναπνοής από αυτό.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο της 23ης Σεπτεμβρίου, με τον Αμερικανό πιλότο υπό την καθοδήγηση της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Αμυνας της Βόρειας Αμερικής, έρχεται μετά από μια σειρά ρωσικών εισόδων στη «Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας» της Αλάσκας (ζώνη που ορίζεται μονομερώς και είναι ευρύτερη από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ).

Πριν λίγες βδομάδες είχε γίνει προσέγγιση 8 ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών και 4 σκαφών του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων δύο υποβρυχίων, στην Αλάσκα, καθώς η Κίνα και η Ρωσία διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια.

Τον Ιούλη ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν μαζί για πρώτη φορά σε διεθνή εναέριο χώρο στα ανοιχτά της Αλάσκας, ένα σημάδι συνεργασίας που σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, προκάλεσε ανησυχίες.

Ο Σολτς εξετάζει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς (SPD) εξετάζει το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Πούτιν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» από κυβερνητικούς κύκλους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική συνομιλία ενόψει της συνόδου κορυφής του G20 στη Βραζιλία τον Νοέμβρη, στην οποία ενδέχεται να συμμετάσχει και ο Ρώσος Πρόεδρος.

Αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, ο Σολτς θα ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης μεταξύ των πιο σημαντικών υποστηρικτών του Κιέβου ο οποίος θα έχει άμεση επαφή με τον Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...