Ινδία: Διπλασιασμός των κρουσμάτων τους 4 τελευταίους μήνες και χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμού

Νοσοκομείο στην Ινδία
Νοσοκομείο στην Ινδία / Πηγή: Reuters-Twitter

Ο ηγέτης της ινδικής αντιπολίτευσης, Ραχούλ Γκάντι, ζήτησε lockdown σε εθνικό επίπεδο καθώς ο αριθμός των μολύνσεων από την COVID-19 έφτασε τα 20 εκατομμύρια την Τρίτη.

Μέσα σε 4 μήνες τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί, αφού χρειάστηκαμ 10 μήνες για να φτάσουν τα 10 εκατομύρια κρούσματα και μόλις 4 για να ακουμπήσουν τα 20 εκατομύρια καθιστόντας την Ινδία την δεύτερη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, η χώρα έχει 3,45 εκατομμύρια ενεργές περιπτώσεις. Την Τρίτη, η Ινδία κατέγραψε 357.229 νέες περιπτώσεις κατά τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν 3.449 φτόνοντας συνολικά τις 222.408, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Γιατροί και ειδικοί λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί στην Ινδία θα μπορούσαν να είναι πέντε έως 10 φορές υψηλότεροι από αυτούς που αναφέρθηκαν.

“Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού τώρα είναι ένα πλήρες lockdown … η αδράνεια σκοτώνει πολλούς αθώους ανθρώπους”, δήλωσε ο βουλευτής του Κογκρέσου, Γκάντι στο Twitter, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ινδίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νάρεντα Μόντι είναι απρόθυμη να επιβάλει εθνικό κλείδωμα λόγω της οικονομικής πτώσης, αλλά αρκετά κράτη επέβαλαν διάφορους κοινωνικούς περιορισμούς.

Η αύξηση των περιπτώσεων της εξαιρετικά μολυσματικής ινδικής παραλλαγής της COVID-19 έπληξε το σύστημα υγείας, αποστράγγισε τις προμήθειες ιατρικού οξυγόνου ζωτικής σημασίας για την επιβίωση όσων μολύνθηκαν καιπροκάλεσε τον θάνατο σε ασθενείς σε ασθενοφόρα και χώρους στάθμευσης εκτός νοσοκομείων.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Η έξαρση της πανδημίας COVID-19 στην Ινδία συνέπεσε με μια δραματική πτώση των εμβολιασμών, λόγω προβλημάτων με προμήθειες και παράδοση.

Τουλάχιστον τρία ινδικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της πλουσιότερης πολιτείας Μαχαράστρα που περιλαμβάνει τη Βομβάη, συνέχισαν να αναφέρουν έλλειψη εμβολίων, κλείνοντας ορισμένα από τα κέντρα εμβολιασμού τους. Η πολιτεία χορήγησε τη Δευτέρα 79.491 δόσεις, σε σύγκριση με ένα ρεκόρ 534.372 πριν από μια εβδομάδα.

Στην πατρίδα του Μόντι, Γκουτζαράτ, οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις Αχμενταμπάντ, Σουράτ και Βαντοδάρα περιόρισαν τα εμβόλια στην ομάδα ηλικίας 18-44 ετών, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η ανατολική πολιτεία της Οντίσα σταμάτησε επίσης τις προσπάθειες εμβολιασμού σε 11 από τις 30 περιοχές της, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι υγείας στο Reuters, αναφέροντας την έλλειψη πόρων.

Οι δημόσιες προβλέψεις από τους δύο σημερινούς παραγωγούς εμβολίων της Ινδίας δείχνουν ότι η συνολική μηνιαία παραγωγή 70-80 εκατομμυρίων δόσεων θα αυξηθεί μόνο σε δύο μήνες ή περισσότερο, αν και ο αριθμός των ατόμων που είναι επιλέξιμοι για εμβόλια έχει διπλασιαστεί σε περίπου 800 εκατομμύρια από την 1η Μαΐου.

Μόνο το 9,5% από τους 1,35 δισεκατομμυρίο κατοίκους της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...