Ινδία: Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Άσκηση "MALABAR" 2018 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας - ΗΠΑ- Ιαπωνίας
Φώτο Αρχείου / Άσκηση “MALABAR” 2018 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας – ΗΠΑ- Ιαπωνίας / Πηγή: US NAVY

«Η Ινδία είναι ένας σταδιακά πολύ σημαντικός συνεργάτης, στο πλαίσιο των σημερινών ταχέως εξελισσόμενων αλλαγών στη δυναμική του διεθνούς περιβάλλοντος», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, μετά την συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του, Ράτζναθ Σινγκ, στο Νέο Δελχί.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αναβαθμίσει τη συνεργασία της με την Ινδία στον τομέα της ασφάλειας, στην κοινή διαχείριση πληροφοριών αλλά και τη διοικητική υποστήριξη. «Συζητήσαμε τις ευκαιρίες για την αναβάθμιση της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ινδίας, η οποία αποτελεί μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις. Θα το πράξουμε αυτό μέσω της συνεργασίας σε επίπεδο περιφερειακής ασφάλειας αλλά και μέσω της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, όπως και του εμπορίου αμυντικών συστημάτων», συμπλήρωσε.

Ο Ινδός ομόλογός του, είπε ότι οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και σε «αναδυόμενους τομείς της άμυνας», ενώ παρότρυνε και τη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ να επενδύσει στον τομέα άμυνας της Ινδίας, προβάλλοντας και συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η Ινδική κυβέρνηση Μόντι για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο Οστιν μετέφερε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «S-400» που έχει προγραμματίσει η Ινδία, θυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες της να αποφύγουν κάτι τέτοιο, προειδοποιώντας με κυρώσεις. Θυμίζουμε οτι ο Οστιν, προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο της επιχείρησης ενίσχυσης των ΗΠΑ στην περιοχή και αποδυνάμωσης της Κίνας.

Τον Οστιν συνάντησε και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, που ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «η Ινδία και οι ΗΠΑ δεσμεύονται στη στρατηγική συνεργασίας μας, η οποία είναι μια δύναμη για το παγκόσμιο καλό». Σημειωτέον, ο Μόντι συμμετείχε πρόσφατα στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής (μέσω τηλεδιάσκεψης) του σχήματος Quad, μαζί με τους ηγέτες ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Αυστραλίας, όπου μοιράστηκαν κοινές ανησυχίες για σύγχρονες προκλήσεις, με το βλέμμα στραμμένο πρώτα από όλα στην Κίνα και Ρωσία.

Μετά την Ινδία, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου, επισκέφτηκε «αιφνιδιαστικά» το Αφγανιστάν, λίγα 24ωρα μετά τις ενδοαφγανικές συνομιλίες που φιλοξένησε η Μόσχα, με την παρουσία εκπροσώπων ΗΠΑ, Κίνας, Πακιστάν, αλλά και Τουρκίας (που θα φιλοξενήσει νέα συνάντηση για το Αφγανιστάν τον Απρίλη).

Μετά από συνάντηση του Οστιν με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασραφ Γάνι, μια φειδωλή ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν η διαδικασία ειρήνευσης και η κλιμάκωση της βίας στη χώρα. Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την περσινή συμφωνία τους για αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν την 1η Μάη, προτείνοντας παράλληλα μια μεταβατική κυβέρνηση με συμμετοχή και των Ταλιμπάν (όπως η Μόσχα κ.ά.), που απορρίπτει όμως η κυβέρνηση Γάνι.

Πηγη ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...