Ινδία: Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας ενάντια στο ξεκλήρισμά τους

Δεκάδες χιλιάδες Ινδοί αγρότες διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στο Νέο Δελχί, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση Μόντι και προωθούν τη συγκέντρωση της γης στις μεγάλες επιχειρήσεις, οδηγώντας τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.

Οι αγρότες ξεκίνησαν από τα περίχωρα της πρωτεύουσας, όπου έχουν «στρατοπεδεύσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, μία πορεία με τρακτέρ, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και αψηφώντας τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις της αστυνομίας, που είχαν επιβληθεί και με πρόφαση τη στρατιωτική παρέλαση για την σημερινή Ημέρα της Δημοκρατίας, έσπασαν τα οδοφράγματα και εισήλθαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει πολλούς οδικούς άξονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ ένοπλοι στρατιώτες περιπολούσαν στους σταθμούς του μετρό. Τα μέτρα ασφαλείας, τα μεγαλύτερα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τους αγρότες να φτάσουν στο κέντρο της πόλης.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη γενική αστυνομική διεύθυνση της πρωτεύουσας. Σε όλη την πόλη, οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα και κυνήγησαν, με τα γκλομπ ανά χείρας, τους διαδηλωτές που απάντησαν με ραβδιά. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης λεωφορεία για να εμποδίσουν τα κομβόι των αγροτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας αγρότης σκοτώθηκε όταν ανατράπηκε το τρακτέρ του.

Ωστόσο, αγρότες, κατάφεραν να σπάσουν τα φράγματα και να φτάσουν έως το ιστορικό «Κόκκινο Φρούριο», που χτίστηκε πριν από 400 χρόνια, όπου ύψωσαν τα λάβαρα του κινήματός τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έδειχναν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και πολλοί μαθητές.

Καθώς έπεφτε η νύχτα, οι αρχές έκοψαν την πρόσβαση στο Ίντερνετ και τα τηλέφωνα σταμάτησαν να λειτουργούν σε ορισμένες συνοικίες, περιφερειακά του Δελχί, όπου οι αγρότες είχαν στήσει τους πρόχειρους καταυλισμούς τους.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ινδία ότι ενδέχεται να διατρέξουν κίνδυνο αν επισκεφθούν ορισμένες ζώνες. Διαδηλώσεις, μικρότερης έκτασης, έγιναν επίσης στο Μουμπάι, την Μπανγκαόρ και το κρατίδιο Χαριάνα.

Οι αγρότες κατηγορούν τις αρχές για τη βία εναντίον τους. «Όταν επιτίθεσαι σε μια ειρηνική διαδήλωση, τότε οι δυσκολίες για την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν», είπε ο Καουαλπρέτ Σινγκ Πάνου, ανακοινώνοντας ότι την 1η Φεβρουαρίου θα γίνει και νέα διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που η κυβέρνηση θα παρουσιάζει τον προϋπολογισμό. Ο Σάτναμ Σινγκ Πάνου, ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες επιτροπές των αγροτών, προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές έχουν αρκετά τρόφιμα για να πολιορκήσουν το Δελχί επί έναν χρόνο, αν χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί τους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...