Ινδία: Κάθε μέρα αριθμός ρεκόρ θανάτων από covid-19

Κάθε μέρα αριθμός ρεκόρ θανάτων από covid-19 καταγράφεται στην Ινδία, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που καταγράφει τόσες μολύνσεις παγκοσμίως. Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφτηκαν 3.780 θάνατοι, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να αυξάνεται κατά 382.315 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η ραγδαία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού έχει φέρει στα όριά του το ήδη υποβαθμισμένο σύστημα Υγείας, με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο, ενώ έχουν γεμίσει αποτεφρωτήρια και νεκροτομεία. Πολλοί ασθενείς με κορονοϊό πεθαίνουν σε ασθενοφόρα και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων αναμένοντας ένα κρεβάτι ή οξυγόνο.

Η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι τα αποθέματα οξυγόνου επαρκούν, όμως υπάρχουν προβλήματα στη μεταφορά του.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι αποδεσμεύει ζεστό χρήμα για τις φαρμακοβιομηχανίες και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμευθούν 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση δανείων για τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του τομέα της Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19 στην Ινδία συνέπεσε με τη δραματική μείωση του αριθμού των εμβολιασμών λόγω προβλημάτων στην παροχή και τη διανομή. Τουλάχιστον τρία κρατίδια, ανάμεσά τους και το Μαχαράστρα, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μουμπάι, έχουν αναφέρει ελλείψεις σε εμβόλια, λόγω των οποίων αναγκάστηκαν να κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα.

Στην Ινδία ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εκτιμάται στα 3,45 εκατομμύρια, όμως υγειονομικοί σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο. Μέσα σε λίγο περισσότερο από 4 μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Ινδία αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια, όταν για να φτάσει τα πρώτα δέκα εκατομμύρια μολύνσεις χρειάστηκαν περισσότεροι από 10 μήνες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...