Ινδία: Μπλοκάρουν τους δρόμους οι αγρότες διαδηλωτές

ινδία αγρότες

Χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη την Ινδία μπλόκαραν δρόμους το Σάββατο με πρόχειρες σκηνές, τρακτέρ, φορτηγά και ογκόλιθους για να πιέσουν την κυβέρνηση να επαναφέρει τις γεωργικές μεταρρυθμίσεις που πυροδότησαν διαμαρτυρίες για μήνες.

Ενώ οι αρχικές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από καλλιεργητές ρυζιού και σιταριού από τη Βόρεια Ινδία που στρατοπέδευσαν στα περίχωρα του Νέου Δελχί, η στήριξή τους αυξάνεται, ιδίως σε κράτη που δεν κυβερνώνται από το κόμμα του πρωθυπουργού Narendra Modi.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προσφέρει παραχωρήσεις στους αγρότες, αλλά αρνείται να καταργήσει τρεις νόμους που ψηφίστηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τους οποίους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη νέων επενδύσεων στον τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% της οικονομίας της Ινδίας και περίπου το μισό εργατικό δυναμικό της.

Ωστόσο, οι αγρότες φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τις αφήσουν στο έλεος μεγάλων εταιρικών αγοραστών, σταματώντας σταδιακά την τρέχουσα πρακτική των ασφαλών κρατικών αγορών κυρίως για σιτηρά όπως το σιτάρι και το ρύζι.

Η τρίωρη “μαρμελάδα τσάκκα” του Σαββάτου ή ο αποκλεισμός του δρόμου ξεκίνησε περίπου το μεσημέρι εκτός από το Νέο Δελχί και μερικά γειτονικά κράτη.

«Σήμερα, η υποστήριξη ολόκληρης της κοινωνίας είναι με τους αγρότες», δήλωσε ο Γιογκεντάρ Γιαντάβ, πολιτικός ακτιβιστής που είναι ένας από τους ηγέτες του κινήματος των αγροτών. “Η νίκη είναι σίγουρη.”

Οι αγρότες καταλήγουν στο δρόμο στην ανατολική πολιτεία της Οδησσού και της Καρνάτακας στο νότο με σημαίες και πανό που διαμαρτύρονται κατά των νόμων, με κάποιους να φέρουν πλακάτ που παροτρύνουν την κυβέρνηση να μην τους αντιμετωπίζει ως εχθρούς.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...