Ινδία: «Πολύ εύθραυστη και επικίνδυνη» η κατάσταση στα σύνορα με την Κίνα στα Ιμαλάια

Σύνορα Ινδίας – Κίνας στα Ιμαλάια

Η κατάσταση ανάμεσα στην Ινδία και στην Κίνα στην περιφέρεια του Λαντάχ στα δυτικά Ιμαλάια παραμένει «πολύ εύθραυστη» και «πολύ επικίνδυνη», καθώς στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών είναι αναπτυγμένες σε μερικά σημεία πολύ κοντά οι μεν στις δε, δήλωσε σήμερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σ. Τζαϊσανκάρ.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω περιοχή τουλάχιστον 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στα μέσα του 2020 στην περιοχή αυτή. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε προσωρινά έπειτα από γύρους διπλωματικών και στρατιωτικών συνομιλιών, ωστόσο νέα επεισόδια είχαν ξεσπάσει και πάλι τον Δεκέμβρη του 2022 στον ανατολικό τομέα αυτού του μη οριοθετημένου συνόρου, χωρίς να υπάρξουν τότε νεκροί.

Η συνοριακή διαφορά στα Ιμαλάια είναι ένα από τα ολοένα και περισσότερα μέτωπα στα οποία εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις Κίνας και Ινδίας, καθώς η ραγδαία ενίσχυση του Πεκίνου και οι αυξανόμενες βλέψεις του στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του ινδικού κεφαλαίου.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει πολύ εύθραυστη επειδή υπάρχουν μέρη όπου οι αναπτύξεις μας είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και σύμφωνα με τις στρατιωτικές εκτιμήσεις αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ στο ειδησεογραφικό δίκτυο «India Today Conclave».

Οι ινδο-κινεζικές σχέσεις δεν μπορεί να επιστρέψουν στην ομαλότητα, τόνισε, μέχρι να διευθετηθεί η μεθοριακή διένεξη βάσει της καταρχήν συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2020, στην οποία κατέληξε με τον Κινέζο ομόλογό του.

«Οι Κινέζοι πρέπει να κάνουν αυτά που συμφωνήθηκαν και δυσκολεύονται να τα κάνουν», πρόσθεσε.

Μολονότι δυνάμεις και των δύο πλευρών έχουν αποχωρήσει από πολλές περιοχές, οι συζητήσεις προχωρούν για τα σημεία για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη διευθέτηση, δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ.

«Καταστήσαμε σαφές στους Κινέζους ότι δεν μπορούμε να έχουμε παραβίαση της ειρήνης και της ηρεμίας, δεν μπορείς να παραβιάζεις τη συμφωνία και να θέλεις το υπόλοιπο της σχέσης να συνεχιστεί σαν να μην συνέβη τίποτε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως συζήτησε την κατάσταση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G20, την οποία φιλοξένησε αυτόν τον μήνα η Ινδία.

Αναφορικά με τη φετινή ινδική προεδρία του G20, ο Τζαϊσανκάρ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το G20 δεν θα πρέπει να είναι μια λέσχη συζήτησης ή μια αρένα μόνο για τον παγκόσμιο βορρά. Πρέπει να ασχοληθεί με το σύνολο των παγκόσμιων ανησυχιών».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...